Skip til primært indhold

Screening med ultralyd sparer patienter for radioaktiv bestråling

Ny forskning fra Odense Universitetshospital viser, at patienter med en forstørret kirtel på halsen kan udredes med ultralyd i stedet for scanninger baseret på radioaktiv stråling. Studiet er for nyligt udgivet i det anerkendte amerikanske tidsskrift JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Ville du helst ligge bumstille i en stor scanner i over en time eller undersøges i ca. 5 minutter med ultralyd? Tyve adspurgte patienter på Øre-Næse-Halsafdelingen i Odense ville helst det sidste, og det blev startskuddet til et studie, som nu får betydning for alle patienter i Region Syddanmark, der har for meget kalk i blodet.

Patienter spares for en hel dag på sygehuset

I Danmark opereres omtrent 900 patienter årligt for en forstørret biskjoldbruskkirtel, der får mængden af kalk i blodet til at løbe løbsk. Heraf opereres ca. 1/3 af specialister på Odense Universitetshospital. Fordi placeringen af den syge kirtel varierer fra patient til patient, har kirurgen brug for billeddiagnostik til at planlægge operationen. Det har indtil nu krævet en omfattende og langvarig undersøgelse, hvor patienten blev scannet i over en time, fik kontrast og ikke måtte bevæge sig i scanneren.

Men den praksis har forskere fra Odense Universitetshospital nu sat spørgsmålstegn ved i et nyt studie, der er udgivet i det anerkendte amerikanske tidsskrift JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery :

- Vores studie viser, at en simpel ultralydsundersøgelse ved en specialist i mange tilfælde kan erstatte den tidligere scanningsmetode. Dermed spares patienten for en hel dag på sygehuset og undgår radioaktiv bestråling,” forklarer læge og ph.d.-studerende ved Øre-Næse-Halsafdelingen på OUH, Sanne Høxbroe Michaelsen, som er en af forskerne bag studiet.

Hun fortsætter:

- Som konsekvens af studiet vil ultralyd fremover blive den primære scanning inden operationen. Hvis vi mod forventning ikke finder kirtlen på ultralyd, kan patienten fortsat tilbydes den radioaktive scanning. Det er win-win for både patienten og systemet.

Læs mere om studiet i: det amerikanske tidsskrift JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery: Evaluation of Surgeon-Performed Ultrasonography With or Without Contrast Enhancement vs Scintigraphy in Patients With Primary Hyperparathyroidism

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

APPFWU02V