Skip til primært indhold

PIPAC er nyt frontlinjecenter på OUH og Klinisk Institut, SDU

Det nye frontlinjecenter har fået midler til at forske i PIPAC behandling af bughindekræft over de næste 5 år.

Centerleder Michael Bau Mortensen

Få måneders levetid er tidsperspektivet, hvis man som patient får bughindekræft. Det ønsker PIPAC, som er et af OUH og Klinisk Instituts, SDU nye frontlinjecentre, at gøre op med.

Professor og centerleder på det nye PIPAC frontlinjecenter Michael Bau Mortensen fra Kirurgisk Afdeling A - Odense Universitetshospital fortæller; -Vi er så glade for, at PIPAC er blevet udnævnt til at være et af de nye frontlinje centre! Vi kan konstatere, at vanlig kemoterapi med behandling via blodåren ikke rigtig virker, hvis kræften har fået fodfæste i bughinden. Men med den specielle PIPAC behandling, hvor vi gennem små huller i bugvæggen blæser forstøvet kemoterapi ind i bughulen under tryk, har vi set positive resultater i de indledende undersøgelser. Behandlingen har enten fået kræften til helt at svinde ind eller forblive stabil hos mindst halvdelen af patienterne. Men der er fortsat en del uafklarede spørgsmål omkring PIPAC behandlingen, som vi vil bruge de næste fem år på at få besvaret gennem vores nye frontlinje center.

OUH er det første hospital i Skandinavien, som har specialiseret sig inden for PIPAC behandlingen, hvorfor man også har det bedste udgangspunkt for i løbet af de næste fem år at undersøge følgende: 

1)    Kan PIPAC behandlingen benyttes forebyggende?

2)    Forlænger PIPAC behandlingen overlevelsen for patienter med spredning af kræft til bughinden?

3)    Er der andre nye og mere effektive typer af kemoterapi, som kan bruges til behandling af disse kræftpatienter?

4)    Hvordan opfatter patienter og pårørende behandlingen – og hvordan kan den gøres endnu bedre set fra patientens synsvinkel?

5)    Hvilke patienter vil have bedst gavn af behandlingen? Og hvilke undersøgelser er de bedste til at vurdere effekten af behandlingen?

På OUH ser vi frem til at høre mere om undersøgelserne, og et stort tillykke skal lyde herfra med det nye frontlinjecenter!

Er du interesseret i at læse mere om PIPAC centeret, kan du læse mere på centerets hjemmeside; https://www.pipac.dk  .

Eller ønsker du at se listen over OUH’s øvrige centre, kan du finde den her; https://ouh.dk/forskning-og-innovation/forsknings-og-innovationscentre

 

 

APPFWU01V