Skip til primært indhold

Ph.d. Katrine Prier Lindvig får millionbevilling fra EU til leverforskning

4,2 mio. kroner fra EUROSTARS til at udvikle en ny model for tidlig diagnosticering af leverpatienter

4,2 mio. dkk fra EUROSTARS til udvikling af ny model for tidlig diagnosticering af leverpatienter, det er hvad Ph.d. studerende Katrine Prier Lindvig fra FLASH på Klinisk Institut (SDU) og OUH netop har fået bevilliget. Og behovet for det såkaldte LiverPRO projekt er stort!

Forskning viser nemlig, at hver fjerde voksne på verdensplan har for meget fedt i leveren. Fedtlever kan være ét af stadierne på vej mod skrumpelever – en yderst farlig sygdom med høj dødelighed. Katrine Prier Lindvig forklarer; ”Faktisk siger man, at leversygdomme er en ny pandemi, som mange bare ikke har fået øjnene op for endnu. Det hænger sammen med, at mange har en forestilling om, at leversygdomme er noget, man får, fordi man drikker for meget alkohol. Det er også rigtigt, og det er stadig den primære årsag, men overvægt og type 2-diabetes er også store risikofaktorer for disse sygdomme.”

Derfor vil Katrine og forskerne bag projektet sammen med spin-out virksomheden LT Health og læger fra Stavanger Universitetshospital udvikle en model, der kan analysere blodprøver, således at almen praktiserende læger har et bedre værktøj til at analysere og sende de rigtige patienter videre til specialisterne på OUH. I dag er leverblodprøverne nemlig så upræcise og rammer kun rigtigt halvdelen af gangene, at det er svært at vurdere for den almen praktiserende læge, om der rent faktisk er tale om en patient med leversygdomme.

Katrine Prier Lindvig og teamet bag LiverPRO projektet har fået stor hjælp til at finde hinanden via hjælp og rådgivning fra Det Syddanske EU-kontor. Kontoret hjalp med at finde de rigtige partnere til Katrine gennem ”Community of Region for Assisted Living” (CORAL netværket). EU kontoret har også netop udgivet en artikel om projektet, som kan findes her:

https://southdenmark.be/nyt-eu-projekt-tager-kampen-op-mod-skjult-sygdom/

APPFWU01V