Skip til primært indhold

Nyt studie: HIV-smittede kan også ved sen diagnose opnå overlevelse tæt på niveau med ikke-smittede

HIV-smittede, der oplever tidlig effekt af behandlingen, kan, selv om de først opdages sent i sygdomsforløbet, alligevel opnå en overlevelse på lige fod med tidligt diagnosticerede og dermed på et niveau tæt på ikke-smittede.

HIV-smittede kan, selv om de først opdages sent i sygdomsforløbet, alligevel opnå en overlevelse på lige fod med tidligt diagnosticerede og dermed på et niveau tæt på ikke-smittede, hvis de oplever tidlig effekt af behandlingen,.

Det viser et nyt studie fra et internationalt forskningssamarbejde mellem Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH, Odense Universitetshospital, CEEISCAT (Centre for Epidemiological Studies of Sexually Transmitted Disease and AIDS in Catalonia) og Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation på Hospital Germans Trias i Pujol i Barcelona, som netop er publiceret i eClinicalMedicine og præsenteres på den internationale AIDS-konference AIDS 2022.

Resultatet er særligt relevant, fordi ca. halvdelen af de patienter, der får konstateret HIV, trods omfattende tiltag rettet mod bedre at kunne identificere patienter med skjult HIV, fortsat først diagnosticeres i de sene stadier af HIV-infektionen.

-  Vi har indtil nu vidst, at personer, der diagnosticeres før sygdommen for alvor påvirker patienternes helbred, og dermed påbegynder behandling på et tidligt stadie, med behandling har en forventet levetid svarende til den generelle befolkning. Nu viser vores studie, at den store gruppe af patienter, der først diagnosticeres sent, men oplever tidlig effekt af medicinen, også har mulighed for at opnå en lignende overlevelse, siger overlæge og forsker Raquel Martin-Iguacel, Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH og SDU.

Valg af medicin er en vigtig parameter for overlevelsen

Studiet peger på, at især valget af medicin i starten af behandlingen kan være en vigtig parameter for overlevelsen af de HIV-diagnosticerede. Her viser studiet, at brugen af Integrase Strand Transfer Inhibitor (INSTI) baserede regimer er forbundne med en signifikant bedre immun recovery hos patienterne efter to år og i sidste ende en bedre prognose for overlevelsen på lang sigt.

På baggrund af studiet kan man forestille sig at bruge patientens immun respons efter to år som en tidlig markør for prognosen i forhold til sygelighed og dødelighed på længere sigt.

Mere information

Studiet er baseret på PISCIS database, som er en catalansk database om HIV positive personer, og udført i samarbejde med CEEISCAT (Centre for Epidemiological Studies of Sexually Transmitted Disease and AIDS in Catalonia) og Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation på Hospital Germans Trias i Pujol i Barcelona.

Studiet er en del af Raquel Martin-Iguacels Ph.D., hvor hun belyser problematik omkring sen HIV-diagnose og muligheder for at diagnosticere disse patienter tidligere.

Se: Determinants of long-term survival in late HIV presenters: the prospective PISCIS cohort study i eClinicalMedicine 

Kontakt:

Overlæge Raquel Martin-Iguacel, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, OUH, tlf. 65411321, raquel.iguacel@rsyd.dk

Overlæge og forsker Raquel Martin-Iguacel, Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH og SDU

Overlæge og forsker Raquel Martin-Iguacel, Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH og SDU

APPFWU02V