Skip til primært indhold

Kan ny lovende scanningsteknik gavne udredningen af patienter med svulster i hovedet?

Det mener professor, overlæge, ph.d. Frantz Rom Poulsen fra forskningsenheden på Neurokirurgisk Afdeling U på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet, som netop har modtaget 1.850.000 kr. til projektet ’MR-elastografi til ikke-kirurgisk vurdering af hjernesvulsters malignitet og hårdhed’ fra Kræftens Bekæmpelse.

Frantz Rom Poulsen fortæller; -Projektet handler om, hvorvidt vi med en ny MR scanningsteknik kan forudsige en svulsts hårdhed og dets sammenvoksning med omkringliggende vigtige kar- og nervestrukturer før operation. Det kan nemlig være afgørende for den kirurgiske fjernelse. Han fortsætter; - Vi vil desuden i forskningsprojektet undersøge, om vi med teknikken kan forudsige, om en genvækst af en kræftsvulst kan skelnes fra ikke-ondartede følger af strålebehandling. Det kan vi ikke med nuværende teknikker, og det medfører nogle gange, at patienter genopereres, uden det måske var nødvendigt.
 
Frantz og den øvrige del af forskningsgruppen bag forskningsprojektet har gennem nogle år forsket i teknikken i samarbejde med radiologerne og radiografer på OUH samt forskere fra Mayo Clinic, USA, og Gøteborg Universitetshospital (Sahlgrenska University Hospital), hvorfor de har store forhåbninger til forskningsprojektets resultater.
 
- Vi takker for den fine bevilling fra Kræftens Bekæmpelse, og vi håber, at vi med bevillingen kan sikre os, at vi fremadrettet får bedre scanningsteknikker, således patienten får en bedre oplevelse i en allerede svær sygdomssituation; afslutter Frantz Rom Poulsen.

APPFWU02V