Skip til primært indhold

Intensiv træning viser gode resulter efter korsbåndsoperationer

12 ugers intensiv, superviseret træning er bedre for patienter med vedvarende problemer efter korsbåndsoperation end let hjemmetræning viser ny spændendende forskning fra forskere på forskningsenheden på Ortopædkirurgisk Afdeling O på OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

-Bedre muskelstyrke af knæet og selvrapporteret funktion, reduceret smerte og øget knærelateret livskvalitet er nogle af de forbedringer, som vi observerede hos de af vore korsbåndspatienter, som har deltaget i et 12 ugers intensiv træningsprogram, efter den normale rehabilitering var afsluttet. Og på trods af at vi ser en betydelig forbedring for disse patienter frem for de patienter, der i kontrolgruppen kun har haft fokus på at træne derhjemme, er der også relevante forbedringer for kontrolgruppen; fortæller en glad professor Anders Holsgaard Larsen fra Ortopædkirurgisk Forskningsenhed.

Sammen med ph.d. studerende Bo Bregenhof og forskerkollegaer på Syddansk Universitet, Kolding Sygehus - Sygehus Lillebælt og OUH har Anders fulgt patienterne efter de normale 12 måneder efter operation, hvor man især har fokus på genoptræning. – Vi har som noget nyt fulgt patienterne i perioden 12-24 måneder efter operationen for at undersøge, om vi fortsat kan forbedre korsbåndsopereredes funktion. Resultaterne viser derfor også, at vi som klinikere skal være opmærksomme på, at genoptræning fra en korsbåndskade er en langvarig proces – og at vi stadig kan forbedre patientens resultater efter deres behandlingsforløb normalt afsluttes; forklarer Anders.

Resultaterne har også i forskerkredse vakt genlyd, hvor man i den prestigefyldte Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy (JOSPT) netop har modtaget dette års JOSPT Guy G. Simoneau Excellence in Research Award for bedste videnskabelige publikation/’Best Paper Award 2023’.

Stort tillykke til Bo og Anders samt deres forskningskollegaer med den fine anerkendelse. Er du interesseret, kan du læse hele forskningspublikationen her; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36306171/ 

APPFWU02V