Skip til primært indhold

Høretab øger risikoen for at blive dement

Med data fra hele 573.088 personer har forskere fra Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Øre-Næse-Hals/Høreklinik Afdeling F på OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus fundet en sammenhæng mellem høretab og udvikling af demens. Studiet er det hidtil største af sin art.

I forvejen er der en stigning i antallet af personer med demens. Det skyldes primært, at befolkningen som helhed bliver ældre, men der er også andre risikofaktorer, som for eksempel livsstil og netop hørelse. 

Forskerne så også på, om der var forskel på risikoen afhængig af, om personerne bruger høreapparat eller ej.

- Vi kunne se, at risikoen for at udvikle demens var 20 % forøget for personer, som ikke brugte høreapparat, sammenlignet med personer med normal hørelse. Personer, som brugte høreapparat, havde en 6 % forøget risiko for at udvikle demens. Det tyder altså på, at brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens, forklarer adjunkt Manuella Lech Cantuaria, som er en af forskerne bag studiet.

Er du interesseret, kan du læse meget mere om studiet her; https://www.sdu.dk/da/nyheder/horetab-oger-risikoen-for-at-blive-dement 

APPFWU02V