Skip til primært indhold

Ascending Investigator bevilling til klinisk professor Christoph Beier

Klinisk professor Christop Beier fra Neurologisk Afdeling N fra OUH og Klinisk Institut, SDU, har netop modtaget den prestigefyldte Ascending Investigator bevilling fra Lundbeck Fonden til at forske i behandlingsmuligheder for patienter, der oplever status epilepticus.

Status epilepticus er den kliniske betegnelse for alvorlige epileptiske anfald, som har en abnorm lang varighed og kan føre til permanente neurologiske skader for patienten. I Danmark rammes hvert år ca. 1000 patienter, hvoraf en del får varig hjerneskade, og over halvdelen af de voksne patienter dør inden for 2,5 år efter de alvorlige epileptiske anfald.

-Vi har i tidligere forskningsprojekter fundet ud af, at risikoen for at få hjerneskader efter et sådant alvorligt epileptisk anfald øges gevaldigt med årene; fortæller Christoph Beier og fortsætter; formålet med projektet er at undersøge, om der er muligheder for at beskytte de gamle hjerneceller mens anfald forgå. Man kan sige lidt forenklet, at vi prøver at behandle ”alderen” i nogle dage for at beskytte hjernecellerne.

Ideen bag projektet er at undersøge, om betændelsen i hjernen, som blev udløst af selve anfaldet, er mere alvorlig hos ældre patienter og er en væsentlig årsag til, at den gamle hjerne tager mere skade af anfald end de unges hjerner.

-Hvis vi kan bekræfte, at betændelsesprocessen efter anfald er en del af grunden til den øgede risiko for skader efter alvorlige anfald, så har vi et godt udgangspunkt for at igangsætte kliniske forsøg i fremtiden, forklarer professoren og afslutter med at fortælle; - Vi håber, at det her kan være med til at afgøre, om vi i fremtiden kan være med til at udvikle en behandling, som kan beskytte de patienters hjerner, mens og efter de kramper, og dermed være med til at undgå hjerneskader og for tidlig død for disse.

Projektet har fået en bevilling på 5.880.000 kr. fra Lundbeck fonden og starter primo 2024 og løber frem til ultimo 2027.

Fra OUH er der hermed et stort tillykke til Christoph Beier og en stor tak til Lundbeck fonden for den flotte bevilling!

Er du interesseret i at læse mere om, hvem der ellers har modtaget en Ascending Investigator bevilling, kan du læse mere her.

APPFWU02V