Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilFagligt nytpilFagligt nytpilBinyrebarkhormon på OUH udnævnes som regionens næste Center for Klinisk Excellence

Binyrebarkhormon på OUH udnævnes som regionens næste Center for Klinisk Excellence

Overlæger Marianne Skovsager Andersen og Jan Frystyk fra forskningscenteret EXCENTRICC ved bedømmelsesdagen i regionshuset i december 2020

Overlæger Marianne Skovsager Andersen og Jan Frystyk fra forskningscenteret EXCENTRICC ved bedømmelsesdagen i regionshuset i december 2020. 

Forskningscenteret EXCENTRICC på OUH modtager Region Syddanmarks udmærkelse som ”Center for Klinisk Excellence”. Med udmærkelsen følger 7,5 millioner kr., som skal bruges til at forske i, hvordan binyrebarkhormonerne påvirker helbredet, og hvordan behandlingen af patienter med binyrebarkhormon-relaterede sygdomme kan forbedres.

Excellence Center for Improved Diagnostics and Use of Corticosteroids in Clinical Practice (EXCENTRICC) på Odense Universitetshospital bliver Region Syddanmarks næste “Center for Klinisk Excellence”. Det blev vedtaget på regionsrådsmødet 25. januar.

Region Syddanmark vil med puljen for klinisk excellence støtte centre, der er på vej til eller har opnået et højt internationalt niveau inden for klinik og forskning.

Det er et internationalt bedømmelsespanel, som har valgt EXCENTRICC til at modtage puljen. Panelet har i deres bedømmelse lagt vægt på, at EXCENTRICC har videnskabelig tyngde og førsteklasses forskning, som hurtigt kan omdannes til brug i behandlingen af patienter med binyrebarkhormon-relaterede sygdomme. Derfor vurderer panelet, at forskningscenteret har potentiale til at udvikle store gennembrud inden for diagnosticering på en lang rækker områder, og at de vil høste store fordele ved at være et center for klinisk excellence.


Ny forskning skal forbedre patientbehandling

Formålet med EXCENTRICCs forskning er at besvare centrale og klinisk relevante spørgsmål om binyrebarkhormonernes indflydelse på helbredet og derigennem forbedre udredning og behandling af tilstande med ændret hormonniveau. Det forklarer Professor Jan Frystyk, der glæder sig over at være en del af et ambitiøst forskningscenter:

- Med den nye udnævnelse og puljen der følger med, kan vi inden for projektets 5-årige periode nå meget langt, hvad angår udvikling af forbedrede diagnostiske værktøjer og nye behandlingstiltag. Og dermed vil vi på regionens sygehuse kunne tilbyde en bedre patientbehandling inden for de sygdomsgrupper, som er relateret til binyrebarkhormon.

Som en del af forskningen vil EXCENTRICC udvikle mere præcise og patientsikre målemetoder af binyrebarkhormon. Derudover har centeret en ambition om at gøre det nemmere at finde patienter, der er i risiko for udvikle skader ved behandling med binyrebarkhormon og patienter, som lider af forhøjet blodtryk på grund af overproduktion af binyrebarkhormon. Centret har allerede planlagt en række tiltag som fx webinars og en ny hjemmeside, som skal gøre informationer tilgængelige for patienter, læger og sygeplejersker, så forskningsresultaterne hurtigt kan komme patienterne til gavn.

 

Udmærkelsen hædrer forskning af høj international kvalitet

Center for Klinisk Excellence er en udmærkelse, som Region Syddanmark giver til særligt kvalificerede forskningscentre. Det er den højeste udmærkelse, regionen uddeler, og et bedømmelsesudvalg, bestående af internationale fageksperter, vurderer, hvilke ansøgere, der har niveau til udmærkelsen. De 7,5 millioner kroner, der følger med udmærkelsen, bliver tildelt over en 5-årig periode.

Puljen blev oprettet i 2015 og har siden da udnævnt 6 kliniske excellence centre i Region Syddanmark. 

Du kan læse mere om forskningspuljen på Region Syddanmarks hjemmeside.


Siden er sidst opdateret 4-2-2021Tilgængelighedserklæring