Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilOUH samarbejder med almen praksis og kommunerpilOUH PraksisNYTpilBehov for hjælp fra almen praksis med at henvise de allermest sårbare patienter til COVID-19 vaccinationer

Behov for hjælp fra almen praksis med at henvise de allermest sårbare patienter til COVID-19 vaccinationer

 

OUH Praksisnyt september 2020 - COVID19 SOF

”Henvis jeres 2-5 allermest sårbare patienter” var rådet på OUH webinaret torsdag den 7. januar 2021, hvor fokusset var på den første bølge af COVID-19 vaccinationer. I alt over 180 deltog på webinaret, hvor OUH’s lægelig direktører Bjarne Dahler-Eriksen og Kim Brixen samt overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q Svend Stenvang Pedersen kunne fortælle, at COVID-19 vaccinationerne forløber planmæssigt i hele Region Syddanmark, men at der nu er behov for hjælp fra almen praksis for at få identificeret de allermest sårbare patienter til første bølge af COVID-19 vaccinationer.

På webinaret den 7. januar indledte lægelig direktør Kim Brixen med at fortælle, at der i alt i første omgang er blevet leveret 19500 COVID-19 vaccinationsdoser til Region Syddanmark, og at man forventede, at disse doser ville være opbrugt pr. 8. januar 2021 til at få vaccineret alle plejehjemsbeboere i regionen.  Takket være hjælpen fra de almen praktiserende læger.

Han fortsatte med at fortælle, at vaccinationen af frontlinjepersonalet er i gangsat, og der desuden er blevet oprettet vaccinationsklinikker i hele regionen, således man fra sygehusets side nu er klar til at vaccinere befolkningen. Og i første bølge af vaccinationsprogrammet er fokusset på de allermest sårbare patienter.

Begrænsede leverancer betyder identificering af de 2-5 allermest sårbare patienter

Sundhedsstyrelsen har pga. begrænsede leverancer besluttet, at den først del af vaccinationen skal tilbydes de patienter, som har en særlig øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Hvilket vil sige de patienter, der har særligt høj risiko for indlæggelse og død. - Den gruppe er desværre meget stor, og vi kan desværre kun hjælpe en del af den gruppe, kunne Kim Brixen fortælle. Han fortalte også, at ansvaret for identificering af de allermest sårbare patienter, har man bedt sygehusene og almen praksis om at stå for.

I alt er forventningen, at der på sygehuset og hos almen praksis skal findes i alt 3000 af disse patienter; 1500 fra sygehusene og 1500 fra almen praksis. Dette betyder, at hver praktiserende læge skal finde i alt 2-5 af dennes allermest sårbare patienter og henvise til vaccination.

Hvordan skal henvisningen så foregå?

-På et tidspunkt bliver det muligt for jer selv at visitere patienterne til vaccination, men i øjeblikket hvor vaccineresurserne er begrænset, så kan I desværre ikke henvise direkte til vaccination. Sundhedsstyrelsen har besluttet, at alle henvisninger skal forbi et sygehus først, forklarede Kim Brixen på webinaret.

Overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q Svend Stenvang Pedersen kunne forklare, at processen for henvisninger fra almen praksis skal foregå ved, at den almen praktiserende læge i første omgang identificerer de 2-5 allermest sårbare patienter og så sender henvisninger til det lokale sygehus via det lokale SOR enhed. Herefter vil sygehuset vurdere henvisningen og sende videre til Statens Serum Institut, som så vil invitere patienten til vaccination. Svend Stenvang Pedersen forklarede, at de almen praktiserende læger skal koncentrere sig om at udpege de allermest sårbare patienter, som ikke er i et aktuelt sygehus forløb, da sygehuset vil vurdere og henvise dem, der er i et åbent sygehus forløb.

Svend Stenvang Pedersen kunne også fortælle, at hvis sygehuset i modsat fald vurderer, at de henviste patienter ikke kan imødekomme de kriterier, der er i denne først bølge af vaccinationer, så bliver den praktiserende læge orienteret herom. – Alle patienter vil jo på et eller andet tidspunkt inden for de næste par måneder blive henvist til vaccination, men i første fase skal vi have de mest sårbare og dem med den største risiko ind; kunne Svend Stenvang Pedersen pointere. Lægelig direktør Bjarne Dahler- Eriksen kunne på spørgsmålet, om de almen praktiserende læger vil få besked, om deres henviste patienter er blevet visiteret til vaccination supplere; - Det at I kan regne med som praktiserende læge, hvis I henviser 2-5 patienter pr. læge, så vil vi formentligt ikke stille os i vejen for, at de bliver henvist videre, og de bliver uploadet og får et brev fra Statens Serum Institut. Men I får en notifikation eller anden besked, hvis de ikke gør.

Hvem kan så henvises i første omgang?

-Alder er et meget vigtig kriterium for udvælgelsen, kunne Svend Stenvang Pedersen fortælle på webinaret. Og han kunne supplere med under spørgsmålene, at de praktiserende læger bør undgå at henvise patienter under 65 år i denne første bølge af vaccinationer. For at sikre at sygehuset hurtigt kan danne sig et overblik over de henviste patienter, blev der derudover på webinaret opfordret til, at den almen praktiserende læge ved henvisning af patienterne inkluderer følgende korte informationer om patienten; diagnose uden brug af koder, sværhedsgraden af sygdommen, funktionsevnen, co-morbiditeter og immunsuppresiv behandling.

På selve webinaret blev der henvist til, at en typiske patient, der kunne visiteres videre i første bølge, ville være en 80 årig patient med svær KOL og hjertesygdomme og diabetes. Men den 8. januar 2021 fremlagde Sundhedsstyrelsen den overordnede vaccinationskalender, hvoraf det fremgår, at alle personer over 85 år bliver automatisk tilbudt vaccination i løbet af de næste par uger. Dette foregår fra cpr. registret og helt uden om almen praktiserende læger og sygehusene. Derfor opfordres de almen praktiserende på bagkant af webinaret at henvise 2-5 af deres allermest sårbare patienter, der er yngre end 85 år. På denne måde sikrer man, at disse også bliver tilbudt vaccination inden for de næste par uger.

Selve webinaret blev filmet og kan findes til og med den 15. januar på OUH’s hjemmeside, hvor man også kan læse FAQs på baggrund af spørgsmålene fra webinaret.

OUH SOR henvisning

For henvisning af patienter til COVID-19 vaccination er der pr. 8. januar blevet oprettet én indgang på OUH og de øvrige regionale sygehuse, som de almen praktiserende læger bedes benytte fremfor at sende henvisningerne til specifikke afdelinger. På OUH er det denne, som man bør benytte:

OUH COVID-19 Vaccinationscentre (Odense) - lokationsnummer 5790002512773.

 

Næste webinar - Webinar om behandlinger i patientens eget hjem

OUH planlægger at afholde regelmæssige webinarer, og næste webinar finder sted

27. januar fra 16.30-17.00

Webinaret er gratis og åbent for alle almen praktiserende læger på Fyn – du kan læse meget mere om webinaret og tilmelde dig her inden den 21. januar 2021

/Lene Hinnerup Hartmeyer

 


Siden er sidst opdateret: 10-01-2021 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring