Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Center for Klinisk Epidemiologi

 

Velkommen til Center for Klinisk Epidemiologi

 

For english, please visit: http://en.ouh.dk/research/clinical-epidemiology/

 
 
Klik på en af knapperne, for at få mere at vide om hvem vi er og hvad vi laver.               
                                                                                                        
       
 

 

 

 

 

 

 

NYHEDER


Ny publikation i 

Fra afdelingen er der netop publiceret en artikel, hvor vi undersøger hvordan det går visse patienter efter hospitalsudskrivelse efter COVID-19.  Artiklen er publiceret i Journal of Autoimmunity. Vi undersøgte 417 patients med kronisk tarmbetændelse og patienter med gigtlidelse (leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasis gigt), og sammenlignede dem med 9248 andre patienter, som også blev udskrevet efter COVID-19.


Vi fandt, at patienter med tarmbetændelse og patienter med gigtlidelse (leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasis gigt) havde større risiko for efterfølgende hospitalsindlæggelser i tiden efter COVID-19. Det drejede sig særligt om hospitalsindlæggelser for respiratoriske sygdomme og infektioner. Der var også en tendens til øget risiko for indlæggelse for hjerte-kar sygdomme  og helt generelt at blive indlagt på hospital, men disse resultater var mindre sikre. Gennem den tid vi fulgte patienterne fandt vi ingen øget risiko for sygdomme i nervesystemet og ingen øget risiko for død. 

 

Artikel om post covid

 

Ny publikation i AP&T

Stort tillykke til CKE's egne Line Jølving, Pavithra Anru, Jan Nielsen, Sonia Friedman og Bente Nørgård, med deres publikation i AP&T: "The risk of chronic diseases and congenital malformations during childhood and adolescence after in utero exposure to thiopurines". 

 

Den er netop udgivet online AP&T EarlyView section of Wiley Online Library!

 

 


Ny publikation vedrørende COVID-19

udklip
 

Vi undersøgte indlæggelsesforløbet hos patienter med kronisk tarmbetændelse og patienter med gigtlidelse (leddegigt, rygsøjlegigt og psoriasis gigt). Disse patientkategorier blev sammenlignet med patienter, der også blev indlagt på grund af COVID-19, men som ikke havde kronisk tarmbetændelse eller gigtlidelser. Vi undersøgte indlæggelseslængde, CPAP, risikoen for at komme i respirator og risikoen for død. I alt blev 132 patienter med kronisk inflammatorisk tarmsygdom og gigtlidelser indlagt med COVID-19.

 

Vi fandt, at indlæggelse med COVID-19 generelt er alvorligt. Men patienter med kronisk tarmbetændelse og gigtlidelser var ikke indlagt i længere tidsrum end andre patienter indlagt med COVID-19, og de havde ikke en større risiko for CPAP behandling, respiratorbehandling eller død. Dette er positive nyheder for patienter med kronisk inflammatorisk tarmsygdom og gigtlidelser.

 

Hele projektet er støttet af Pfizer.

 


Artikel publiceret i European Journal of Epidemiology

udklip

 

 

I samarbejde med Jens Fedder fra OUH’s afdeling D og tidligere chefbiolog og medlem af Dansk Fertilitetsselskab Karin Erb, har vi netop publiceret denne artikel om registerbaseret forskning i assisteret reproduktions behandling i Danmark. Den er publiceret i European Journal of Epidemiology og kan findes her.

 


Ph.D. forsvar ved Ken Lund!

Den 9/3-21 kl. 11.00 vil Cand.Scient.San Ken Lund forsvare sit Ph.D. projekt mundtligt over Zoom. Vi glæde os på hans vegne og ønsker ham alt held og lykke!

 

For invitation følge link: Invitation til phd forsvar ved Ken Lund fra CKE

 


Medicinsk Tidsskrift har netop udgivet en artikel omkring vores forskningsprojekt

Ved at klikke på nedenstående billede kan man læse artiklen fra Medicinsk Tidsskrift, som dykker ned i vores projekt om kombinationsbehandling med biologisk terapi og immundæmpende medicin hos børn og unge som lider af Crohns sygdom.

 

 

Overskrift fra medicinsk tidsskrift

 


Statusrapport for 2020 er nu klar

Du kan nu læse CKE's statusrapporten for 2020 - Følg dette link: statusrapport 2020

 


Fra vores afdeling er der lige udgået en ny publikation vedrørende Covid19

covid artikel

I ovennævnte studie undersøgte vi risikoen for at blive indlagt med Covid19 hos patienter, der bliver behandlet med en række af forskellige immundækkende lægemidler. Mange patienter, med blandt andet autoimmune sygdomme, behandles med disse lægemidler. Resultaterne er baseret på data fra hele den danske befolkning. Vi fandt, at patienter i behandling med binyrebarkhormon, cyclosporin/tacrolimus og thiopuriner havde en øget risiko for indlæggelse med Covid19. Patienter, der blev behandlet med methotrexat eller biologisk terapi havde ikke øget risiko for indlæggelse for Covid19, sammenlignet med baggrundspopulationen. 

 


Ken Lunds forskningsprojekt vinder 600.000 kr. i "Et Sundere Syddanmark"

Ken Lunds forskningsprojekt omkring fysisk træning og kronisk tarmbetændelse vandt 600.000 kr. i støtte via sin 2. plads i konkurrence "Et Sundere Syddanmark 2020". En stor tak til alle, der støttede flot op omkring projektet via sms-stemmer, og til alle som så med på selve dagen til live-udsendelsen på TV2 Fyn og TV Syd. 

ESS2020


Tillykke til Ken Lund med udgivelsen af sin artikel!

Vores tilknyttede Ph.d.-studerende Ken Lund har netop fået udgivet en artikel "Infliximab, immunomodulators and treatment failures in pediatric and adolescent patients with Crohn's disease - a nationwide cohort study" i "Jounal of Crohn's and Colitis". Med på forfatterlisten er også CKE's afdelingsleder Bente Nørgård samt vores tilknyttede lektor i Norge, Michael Due Larsen.

 

Nedenfor er det muligt at læse en kort beskrivelse på engelsk:

 

"In pediatric patients with Crohn’s disease, the role of combination therapy, infliximab plus immunomodulators (thiopurine or methotrexate), is debated and data are sparse. We examined whether infliximab plus immunomodulators, compared to infliximab therapy alone, reduce the risk of treatment failure measured by intestinal surgery or switching type of anti-TNFα agent within 24 months."

 

https://academic.oup.com/ecco-jcc/advance-article-abstract/doi/10.1093/ecco-jcc/jjaa188/5905537

 


Nyt publiceret studie - Tillyke Pavithra Laxsen Anru!

I nedenstående studie undersøger vi, om der er en sammenhæng mellem antallet af forskellige indløste recepter og dødelighed hos patienter, som er indlagt på en geriatrisk afdeling i Danmark. Studiet viser en øget dødelighed, jo mere medicin den ældre patient indtager. Vores studie understreger betydningen af polyfarmaci hos ældre patienter med komorbiditet

 

Brockhattingen KK, Anru PL, Masud T, Petrovic M, Ryg J. Association between number of medications and mortality in geriatric inpatients: a Danish nationwide register-based cohort study [published online ahead of print, 2020 Sep 9]. Eur Geriatr Med. 2020;10.1007/s41999-020-00390-3. doi:10.1007/s41999-020-00390-3

 

 


https://doi.org/10.1007/s00125-020-05193-6

 

I ovennævnte studie undersøgte vi chancen for at blive gravid og få at få et levendefødt barn hos kvinder med type 1 og type 2 diabetis, der modtager behandling med assisteret reproduktion. Chancen for at få et levendefødt barn blev sammenlignet med andre kvinder, der modtager behandling med assisteret reproduktion. Vores studie er de første data der har belyst denne problematik. Vi fandt, at kvinder med type 2 diabetis havde en reduceret chance for at få et levendefødt barn i forbindelse med assisteret reproduktion (OR 0.50, 95% CI 0.36-0.71), og vores fund skyldes ikke, at kvinder med type 2 diabetis var mere overvægtige. I modsætning hertil fandt vi, at kvinder med type 1 diabetes havde samme chance for at få et levendefødt barn sammenlignet med andre kvinder, der får assisteret reproduktion. 

 

 


sdhljk

In utero exposure to thiopurines/anti-TNF agents and long-term health outcomes during childhood and adolescence in Denmark

https://doi.org/10.1111/apt.15956

 

I ovennævnte studie har vi undersøgt sammenhængen mellem in utero eksponering for thiopuriner og biologisk terapi og risikoen for udvikling af visse langstids-outcomes hos børnene. I studiet undersøgte vi risikoen for udvikling af specifikke infektioner, psykiatriske diagnoser/autisme/ADHD, og cancer op igennem barndommen og ungdomsårene. Efter in utero eksponering for thiopuriner fandt vi ingen øget risiko for infektioner, psykiatriske diagnoser/autisme/ADHD, eller cancer. Efter in utero eksponering for biologisk terapi fandt vi en øget risiko for visse typer af infektioner i det første leveår.

 

 

 Siden er sidst opdateret: 01-11-2021 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring