Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilAktueltpilNyt website kommer mennesker med kroniske smerter til hjælp

Nyt website kommer mennesker med kroniske smerter til hjælp

SMEC TRYG

Smertespecialister har sammen med patienter og deres pårørende skabt hjeemesiden www.smerteinfo.dk. Her finder du pålidelig viden om kroniske smerter og råd, der virker.  

Har du haft smerter i mere end et halvt år, og har du altid mere eller mindre ondt? Så er der hjælp på vej.

1,3 millioner danskere lider af smerter, som ikke går væk igen. De kæmper for at få familieliv, studier, job og økonomi til at hænge sammen. Mange lider samtidig under, at deres omgangskreds ikke forstår dem, fortæller Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge ved Smertecenter Syd, Odense Universitetshospital (OUH):

 - Vi tager dagligt imod mennesker, der gør alt hvad de kan for at skjule, hvordan de har det. Som en af vores patienter sagde: "Syge spiller ikke syge - de spiller raske." Samtidig er patienterne selv i vildrede om, hvad der er galt med dem.

 Normalt beskytter smerter mod fare. De skal advare om, at der er ved at ske skade på vores krop. Men for mennesker med kroniske smerter er det stressende alarmberedskab blevet en del af hverdagen. Mange tyr til internettet for at blive klogere på deres situation, men her findes meget misinformation, forklarer Gitte Handberg:

 - På landets smertecentre kan man lære, at der ved kroniske smerter som regel ikke er fare på færde - smerterne er falsk alarm. Man lærer at forstå sin krop og blive bedre venner med den. Man lærer, at man kan indrette sig med kroniske smerter, så smerterne ikke fylder alt, og man lærer mange tips og tricks til at klare hverdagen bedre. Men desværre har vi i øjeblikket lang ventetid, og det må ikke blive en flaskehals for saglig information.

 Smertecenter Syd har derfor med støtte fra Trygfonden og Sundheds- og Ældreministeriet udviklet en hjemmeside, der hjælper mennesker med kroniske smerter og deres pårørende. Hjemmesiden rummer også et særligt børneunivers til børn, der har forældre med smerter.

Smerteinfo.dk er udviklet af smertespecialister med den nyeste viden om kroniske smerter og årelang klinisk erfaring. Hjemmesiden er skabt i samspil med smertepatienter og deres pårørende på en række inspirationsworkshops.

 

www.smerteinfo.dk går i luften 1. oktober 2020
 

 

Fakta om kroniske smerter

 • Ca. 1,3 millioner danskere lever med smerter, der sandsynligvis aldrig vil gå over.  
 • Stærke kroniske smerter er forbundet med store samfundsøkonomiske omkostninger til sygemeldinger, behandlinger, afklaringsforløb og førtidspensioner.
 • Stærke kroniske smerter trækker ofte en lang række problemer med sig:

  - andre fysiske problemer som fx dårlig søvn og medicinbivirkninger

  - sociale problemer som fx mistet arbejde og dårlig økonomi

  - mentale problemer som fx koncentrationsbesvær og dårlig hukommelse

  - psykiske problemer som manglende livsglæde og overskud

 

Faktaboks: Tag testen - Kan smerteinfo.dk hjælpe dig?

 • Har dine smerter varet længere end et halvt år, og har du altid mere eller mindre ondt?
 • Har du i lang tid - måske i årevis - kæmpet for at komme af med dine smerter, fx med operationer, fysioterapi, medicin og alternative behandlinger? Og har det ikke rigtigt hjulpet?
 • Har du talt med din læge om, at du muligvis skal indstille dig på at lære at leve med smerterne?

Hvis du svarer ja til mindst to ud af de tre første spørgsmål og genkender nogle af de næste, vil du på smerteinfo.dk kunne finde relevant information, som du kan stole på.

 • Oplever du, at smerterne går ud over din familie - fx at de må overtage større ansvar for opgaver i hjemmet og tage hensyn til dit humør?
 • Oplever du, at smerterne belaster dig i dit studie- eller arbejdsliv eller i din evne til at forsørge dig selv?
 • Er smerterne skyld i, at du har svært ved at sove, huske eller koncentrere dig?

Er smerterne skyld i, at du tit bliver ked af det? Er du tit urolig for, om smerterne vil blive værre og for, hvordan det hele skal gå?


Siden er sidst opdateret 1-10-2020Tilgængelighedserklæring