Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilAktueltpilKunstig intelligens spotter leddegigten

Kunstig intelligens spotter leddegigten

Læge Andreas Just skanner for leddegigt

For patienter med leddegigt er det essentielt at man tidligt opdager sygdommen, sætter ind med den rette behandling og regelmæssigt kontrollerer gigtaktiviteten. Nu har OUH og SDU Robotics sammen udviklet en ny form for kunstig intelligens (AI), som med succes kan vurdere gigtaktiviteten på ultralydsbilleder af gigtpatienter.
 
Leddegigt er en hyppig, inflammatorisk, autoimmun sygdom, der rammer ca. 1% af befolkningen. Her er det essentilet for at undgå ledskader, at man opdager sygdommen tidligt for at sætte ind med den rette behandling. Derefter skal sygdomsaktiviteten tjekkes regelmæssigt. Men det er en krævende opgave, der kræver en høj ekspertise.
 
- Vi har tidligere fundet ud af, at ultralyd kan hjælpe os med både at finde leddegigt i et meget tidligt stadie og overvåge, om behandlingen virker, som den skal. Problemet er, at vurderingen af billederne både kræver træning og en meget høj grad af ekspertise, som man jo ikke har til rådighed alle steder, forklarer specialeansvarlig overlæge på Medicinsk Afdeling, Svendborg Sygehus, OUH, Søren Andreas Just.
 
Nu viser forskningsresultater fra SDU og OUH, at robotter med kunstig intelligens i høj grad kan hjælpe til.
 
- Vi har udviklet en algoritme, som går ind og vurderer gigtaktiviteten på hver enkelt ultralydsbillede og efterfølgende laver en samlet vurdering af sygdommen. Robotten gør det lynhurtigt og udfører den samme grundige analyse, uanset om det er ved den første patient eller nummer 200 i rækken. Det gør resultatet uafhængigt af den enkelte operatør, og dermed langt mere validt, når man vil sammenligne resultatet fra gang til gang, forklarer professor ved SDU Robotics, Thiusius Rajeeth Savarimuthu.
 
Bag løsningen står OUH, som har leveret billeder til forskningsprojektet, og SDU Robotics, som har udviklet selve det neurale netværk, der kan finde og score gigtaktiviteten på billederne.  Resultaterne er nu så lovende, at de er blevet publiceret i verdens førende gigttidsskrift British Medical Journal´s (BMJ) Annals of the Rheumatic Diseases.
 
Viser potentialet mellem OUH og SDU
De nye resultater udviklet mellem lægerne på OUH og ingeniørerne på SDU Robotics viser, at der er et stort potentiale i den tværfaglige forskning og udvikling. Et potentiale, der for alvor kan udløses på Nyt OUH, hvor hospitalet bygges sammen med universitetet og dermed kommer tættere på forskningen i ikke kun sundhedsvidenskab, men også de mange andre fagområder på SDU.
 
- Samarbejdet med SDU Robotics har vist nye muligheder for, hvordan man sammen med helt andre forskningsområder kan finde nye veje indenfor udfordringer inden for sundhedsområdet, siger Søren Andreas Just og fortsætter:


- Det viser også spændende perspektiver i Nyt OUH, hvor hospitalet bliver bygget sammen med universitetet og samarbejde på tværs af SDU og OUH’s forskningsfelter vil kunne skabe nye løsninger.  
 


Siden er sidst opdateret: 20-08-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring