Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilSteno Diabetes Center OdensepilNyhederpilLovende ung stamcelleforsker modtager 10 mio. kr. til etablering af egen forskningsgruppe

Lovende ung stamcelleforsker modtager 10 mio. kr. til etablering af egen forskningsgruppe

Alexander Rauch

Alexander Rauch, Adjunkt på Klinisk Insitut, SDU, Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Klinik for Molekylær Endokrinologisk Biologi (KMEB), har fået tildelt 10 mio. kr. fra Lundbeckfondens fellowship-program 2020


Alexander Rauch er 37 år. Han er ph.d. og cand.scient. i biokemi og molekylærbiologi, og har i en årrække forsket i knoglebiologi bl.a. ved Leibniz-Institut für Alternforschung i Tyskland og senere hen i Danmark ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU.

Aktuelt er han ansat i en delestilling ved henholdsvis SDCO og KMEB og kan nu som Lundbeck-Fellow etablere sin egen forskningsgruppe ved SDU, der skal arbejde med metoder til at forbedre genopbygningen af knogler hos patienter med knogleskørhed (osteoporose).

- Jeg er utrolig stolt af og beæret over at have modtaget Lundbeckfondens Fellowship og glæder mig til at samle min egen gruppe af forskere, der skal samarbejde om at knække koden til at forbedre behandlingen og forebyggelsen af osteoporose, siger Alexander Rauch.

Knogleskørhed er en sygdom, hvor knoglestyrke og -mængde i skelettet er nedsat i en sådan grad, at knoglebrud kan opstå af sig selv eller ved minimale belastninger.

Ved at analysere stamcellerne i knoglemarven fra raske personer og efterfølgende sammenligne disse med lignende analyser fra personer med knogleskørhed, kan man undersøge potentialet til at udvikle celleterapi der er med til at styrke knoglekvalitet og genopbygningen af knogler.

Der kan være flere forskellige årsager til, at man udvikler knogleskørhed, men rigtig mange (især ældre, primært kvinder) oplever knoglebrud på grund af osteoporose – ifølge statistikken er der tale om hver 2. kvinde og ca. hver 5. mand.

- Forskellen skyldes blandt andet koncentrationen af kønshormoner, forklarer Alexander Rauch, idet kvinder i løbet af overgangsalderen oplever et kraftigt fald i østrogen, mens mænd, selv i en høj alder, producerer testosteron.

Læs også nyheden:

Ny bevilling til stamcelleforskning kan være med til at påvise, hvordan man påvirker opbygningen af knogle- og fedtvæv der udsættes for knogleskader eller overvægt

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en af Danmarks største erhvervsdrivende fonde med årlige uddelinger på over 500 mio. kr. til danskbaseret sundhedsvidenskabelig forskning.

Lundbeckfondens Fellowship bliver hvert år uddelt til særligt lovende unge forskere, som er kvalificerede til at etablere og udbygge en forskergruppe. Hvert fellowship finansieres med 10 mio. kr. og løber over 5 år.

Læs Lundbeckfondens pressemeddelelse om tildelingen af dette års fellowships

Kontakt

Adjunkt Alexander Rauch, arauch@health.sdu.dk, +45 6550 7977


Siden er sidst opdateret: 19-06-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring