Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilAktueltpilAkut skulderskade bør fortsat diagnosticeres med MR-scanning frem for ultralyd

Akut skulderskade bør fortsat diagnosticeres med MR-scanning frem for ultralyd

Dermed valgte OUH’s behandlingsråd på sit første møde ikke at sidestille MR-skanning og ultralydsundersøgelse, sådan som American College of Radiology gør.

Der er brug for mere viden, inden OUH tager proceduren MagSeed (en stålkugle-markør til udpegning af tumorer) i brug ved brystkræftoperationer. OUH’s direktion bør drøfte en overgang fra rektal- til øretermometre. Og så fastholdes MR – frem for ultralyd - til vurdering af akutte skader på  skuldermusklerne (rotator cuff-læsioner).

Det var de konkrete anbefalinger, da der i maj var første møde i OUH’s nye behandlingsråd.

MR er dyrere, men kan til gengæld fange flere aspekter
- Flere steder i udlandet overvejer man at anvende ultralyd frem for MR-scanning til vurdering af akutte rotator cuff-skader. Med drøftelsen i behandlingsrådet fik vi lejlighed til at tage et kritisk blik på vores egen praksis og holde fordele og ulemper op i mod hinanden. I sidste ende anbefalede vi at fastholde MR, selvom det er en dyrere løsning. Vi kan til gengæld diagnosticere andet end rotator cuff-læsioner med MR, ligesom ultralyd ville kræve et omfattende kompetenceløft hos mange forskellige læger, forklarer Lonnie Froberg. Hun er ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling O og medlem af behandlingsrådet.

Lonnie Froberg ser behandlingsrådet som en kærkommen lejlighed til at vurdere effekten af de tilbud, som vi tilbyder patienten i udrednings- og behandlingsforløb. Og patienterne har derfor naturligt også en plads i behandlingsrådet:

Relevante og velunderstøttede drøftelser
- Jeg synes, at indførslen af et behandlingsråd er urolig relevant i en tid, hvor man taler patientinddragelse og prioriteringer i sundhedsvæsenet. Rådet vil gerne videre end de fine ord. Mit indtryk af mødet var, at emnerne var undersøgt til bunds, og at ambitionen er at gøre patienttilbuddet ikke bare 100%, men 200 % godt, siger patientrepræsentant Astrid Barkler.

Michael Dall, lægelig direktør på OUH, er formand for OUH’s behandlingsråd:

- Behandlingsrådet træffer jo ikke endelige beslutninger på organisationens vegne, men det kan blive et godt beslutningsstøtteværktøj og en hjælp til at implementere nye tiltag på tværs af afdelinger. Mødet viste også, at vurderinger som umiddelbart peger i én retning ikke altid er så ligetil.

Behandlingsrådet mødes næste gang i august.

Læs mere om baggrunden for OUH’s behandlingsråd.
 


Siden er sidst opdateret: 09-06-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring