Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilOUH samarbejder med almen praksis og kommunerpilOUH PraksisNYTpilNyt klinisk Excellence Center skal sikre, at patienter får mere effektive og skånsomme tarmkræftscreeninger med kamerakapsel

Nyt klinisk Excellence Center skal sikre, at patienter får mere effektive og skånsomme tarmkræftscreeninger med kamerakapsel

 

OUH Praksisnyt_Marts 2020_Kamerapille

 

Med et øget fokus på forebyggelse af tarmkræft og med indførelsen af national tarmkræftscreeningsprogram er der et øget pres på sygehusene for at imødekomme disse patienter. Antallet af koloskopier alene på Fyn er steget fra 3.500 til 12.000 årligt. Et nyt Klinisk Excellence Center i Region Syddanmark skal ved hjælp af ny teknologi i form af en såkaldt kamerakapsel forsøge at hjælpe med at sikre, at de mange screeninger vil kunne finde sted, og at flere får mere effektive og skånsomme tarmundersøgelser.

I januar 2020 blev det nye Kliniske Excellence Center i Region Syddanmark ”Centre for Clinical Implementation of Capsule Endoscopy” (CICA) igangsat. Formålet med centeret er at overføre basal forskning til praktisk patientbehandling med fokus på fem områder:

  • Kapselendoskopi i screening og opsporing af polypper
  • Kaselendoskopi til diagnostik af patienter med tarmproblemer
  • Kapselendoskopi som filtertest i almen praksis
  • Kunstig intelligens som beslutningsstøtteværktøj
  • Udvikling af kamerakapslens hard- and software for øjeblikkelig diagnostik

Centerets idémand og leder, professor Gunnar Baatrup fra OUHs Kirurgiske Afdeling A i Svendborg fortæller; -Vi er meget stolte af, at CICA er blevet det femte Klinisk Excellence Center i Region Syddanmark. Vi kan med bevillingen have et overordnet setup og sekretariat, som kan være med til at understøtte de nævnte fokusområder med fællesfunktioner til bl.a. hjælp til at sikre funding og deslige. Han fortsætter -Vi vil have fokus på at bruge midlerne til at støtte overordnede problemstillinger såsom en perfekt udtømning og brugen af kamerakapslen, som alle fokusområderne kan få gavn af, således vi skaber et fundament for udviklingen af projekterne i forlængelse heraf.

Undersøgelser i form af en kapsel

Men hvorfor lige en kamerakapsel? Koloskopiundersøgelser kan af mange patienter opfattes som ubehageligt og grænseoverskridende, hvilket sandsynligvis afholder mange fra at deltage i undersøgelsen. Og det er her hvor kamerakapslens kvaliteter kommer ind.

Kamerakapslen skal nemlig bare sluges af patienten, som derved undgår ubehag og færre komplikationer end koloskopien. Kapslen, som bliver brugt i centeret, hedder”PillCam2” og laver billeddiagnostik af høj kvalitet. Kvaliteten er så høj, at undersøgelser har vist, at kapslen faktisk i gennemsnit finder 30 % flere svulster end ved en koloskopi.

Feasibility study i almen praksis

Samarbejdet med almen praksis er også tænkt ind i centeret. En af centerets arbejdsgrupper ledes af Forskningsenheden for Almen Praksis. Man er i den gruppe godt i gang med et projekt, hvor man gennem et feasibility study vil have fokus på, hvordan man kan bruge kamerapillen i almen praksis.  Centerleder Gunnar Baatrup fortæller – Vi har haft en overvældende interesse fra Almen Praksis om at være med i disse projekter, og det sætter vi stor pris på. Vi forventer, at vi forhåbentligt over de næste par år kan være med til sikre hurtigere og mere skånsomme tarmundersøgelser i fremtiden i samarbejde med almen praksis.

Om CICA centeret

CICA har med udnævnelsen som Klinisk Excellence Center modtaget 7,5 million Kr. over de næste 5 år. Formålet med centeret er, at der sikres en både klinisk og teknisk udvikling helt tæt på patientbehandlingen, så borgere og patienter i Region Syddanmark får tilbud baseret på den seneste forskning og teknologiske udvikling.

Det nye center ledes dagligt af OUH’s Afdeling A i Svendborg og er et partnerskab mellem både kliniske og tekniske forskningsområder repræsenteret ved OUH’s Afdeling A i både Odense og Svendborg, Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, Mærsk McKinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, Endoskopiafsnittene og gastroenterologer fra Vejle og Esbjerg, Forskningsenheden for Almen Praksis samt Sundhed.dk.  

Læs mere om et af centerets projekter her i Seneste Nyt. LINK TIL SENESTE NYT

Flere informationer

Er man interesseret i flere informationer om CICA, kan man kontakte centeret gennem centerets leder professor Gunnar Baatrup på gunnar.baatrup@rsyd.dk eller overlæge Erik Zimmermann-Nielsen på erik.zimmermann-nielsen@rsyd.dk , begge fra OUHs Kirurgisk Afdeling A.

 

/Lene Hinnerup Hartmeyer

  


Siden er sidst opdateret: 03-03-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring