Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Nyt OUH køkken i drift i 2021

Serviceby

Håndværkerne på Nyt OUH byggeriet vil kunne dufte frisklavet mad under byggeriet af det nye sygehus. Det nye hospitalskøkken skal nemlig står færdig og klar til drift allerede i 2021.

I lang tid så det ud til, at maden skulle transporteres ud til Nyt OUH fra det eksisterende køkken, når personale og patienter indtager Danmarks største nybyggede sygehus fra grunden. Men nu kommer transporten faktisk til at gå den anden vej i en periode, mens Nyt OUH bygges færdigt og inventaret gøres klar til at modtage de mange patienter, der har sin gang på OUH.

Hospitalskøkkenet, som i første omgang ikke skulle have været med, blev finansieret som et OPP projekt og er netop sendt i udbud. Det 3000 m2 store byggeri er et projekt til 80 mio. kroner, der til næste år skyder op
og dertil skal lægges teknisk udstyr for 20 mio. kroner.

Inger Veje, der i dag er udviklingsleder i OUH køkken glæder sig til at få helt nye rammer for hende og de mange medarbejdere, der hver dag producerer mad til ca. 1500 patienter. Dog tager køkkenet tre vigtige principper med ud i det nyt køkken.

- Vi har tre målepinde, vi arbejder efter. Vi laver mad fra bunden, vi har sølvmærket i økologi – det betyder, at økologiske føde- og drikkevarer udgør 60-90 procent af det samlede indkøb og så arbejder vi så bæredygtigt som muligt, fortæller Inger Veje.

Kort vej fra hånd til mund
Projektleder på Nyt OUH’s køkken Morten Sylvest Hansen og udviklingsleder Inger Veje er helt enige om, hvad det kræver at skabe det rette hospitalskøkken.

- Vi arbejder med et koncept om kortest mulig vej fra tilberedelse til kunden, som i dette tilfælde både er patient, pårørende og medarbejderne på Nyt OUH. Køkkenet skal dels levere mad til etagekøkkenerne, som servicerer patienterne og til den Food Hall, der skal stille appetitten hos både besøgende, ansatte, ambulante patienter og mobile indlagte, siger Morten Sylvest Hansen.

Det betyder, at det nye hospitalskøkken består af et centralt køkken og så bygges der etagekøkkener på alle afdelinger, hvor kostfaguddannet personale står for sluttilberedningen af maden. Da maden opvarmes og anrettes tæt på patienterne vil kvaliteten derfor bevares, fortæller Inger Veje.

- Konceptet kører i dag på etagekøkkener på OUH Svendborg, og det fungerer fint, siger Inger Veje.
- Hospitalskøkkenet holder god kontakt med blandt andet køkkenet på Aarhus Universitets Hospital, som også har sølvmærke i Økologi.<

 


Medarbejderne i køkkenet glæder sig til de nye rammer.

Front Hall

Det nye hospitalskøkken skal også levere mad til den ny Food Hall, og som holder til i forhallen. Her vil patienter, pårørende og medarbejdere møde princippet om Front Cooking. Også her er der kort vej fra sluttilberedningen til servering. Den sidste tilberedning foregår, lige inden kunden får serveret sin mad.

- Vi arbejder her med flere zoner, hvor vi kan servere forskellige typer mad – ligesom princippet i Street Food, hvor forskellige typer mad tilbyder forskellige kulinariske oplevelser, fortæller Morten Sylvest Hansen.

Ligesom resten af Nyt OUH er byggeriet af det nye hospitalskøkken fleksibelt, så det kan ændres afhængig af behov.
 

Inger Veje og Morten Sylvest


Inger Veje og Morten Sylvest Hansen

Fakta om køkkenet
Køkkenet vil være fordelt over to plan, på stue og 1. sal. I stuen skal der være et produktionsområde, varemodtagelse og bageri. Herudover vil der være køle- og fryserum, affaldsrum og et lager. Desuden forventes det, at der vil være opvaskerum og et mindre kontorområde til produktionslederne. 1. sal skal rumme kontorer og medarbejderfaciliteter, samt teknik- og rengøringsrum.
 

60 % af inventaret fra OUH køkkenet forventes genbrugt i det nye hospitalskøkken.

 


Siden er sidst opdateret: 16-12-2019 af Odense Universitetshospital.



Tilgængelighedserklæring