Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilSteno Diabetes Center OdensepilNyhederpilMillionbevilling til forundersøgelse om forebyggelse af overvægt blandt skolebørn

Millionbevilling til forundersøgelse om forebyggelse af overvægt blandt skolebørn

Skolegymnastik

Steno Diabetes Center Odense (SDCO) har, i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed (SIF) på Syddansk Universitet, modtaget en bevilling på 1.435.000 kr. fra Danske Regioners pulje til forskning i forebyggelse til ”Sund vægtudvikling hos skolebørn – forundersøgelse og anbefalinger til organisering og implementering af skolebaserede indsatser”
 

Op mod hvert ottende barn i Danmark er allerede ved skolestart enten overvægtigt eller svært overvægtigt. Gennem skolelivet bliver endnu flere overvægtige, og ca. 18 % af de unge forlader skolen som overvægtige.

Overvægt i barneårene kan have store konsekvenser både gennem barndommen, op gennem ungdomslivet og ind i voksenlivet med en forøget risiko for en lang række sygdomme såsom type 2-diabetes og forhøjet blodtryk. Mest indgribende for overvægtige børn er dog oftest de trivselsproblemer og psykosociale udfordringer, som de i højere grad oplever sammenlignet med normalvægtige børn.

Der er derfor i høj grad brug for at udvikle indsatser til forebyggelse af overvægt blandt skolebørn, der er gangbare og vedvarende i kommunerne, for hvis de ikke implementeres korrekt, har de ingen eller meget lille effekt.

Muligheder og barrierer for succesfulde forebyggelsestiltag

Forundersøgelsens overordnede formål er at gennemføre en systematisk, forskningsbaseret kortlægning af kommunernes muligheder og barrierer for at implementere skolebaserede indsatser målrettet sund vægtudvikling blandt skolebørn.

Kortlægningen inddrager relevante forvaltninger i Region Syddanmarks kommuner og vil udmunde i en række anbefalinger for, hvordan man bedst organiserer og tilrettelægger fremtidige kommunale forebyggelsesindsatser, så de er implementerbare og kan indgå som en naturlig og fortløbende del af den kommunale praksis.

SDCO har været i dialog med de syddanske kommuner om temaet og har fået tilsagn fra 19 af de 22 kommuner om, at de gerne vil deltage i forundersøgelsen.
 

Læs mere om den fælles regionale pulje til forskning i forebyggelse på Danske Regioners hjemmeside
 


Organisering

Forundersøgelsen organiseres med en projektgruppe under ledelse af:
 

  • Programleder Arne Gårn, SDCO
     
  • Forskningsansvarlig Rikke Fredenslund Krølner, SIF’s Center for Interventionsforskning, SDU
     

Projektgruppen består desuden af en projektleder fra SDCO og to videnskabelige assistenter på SIF.

Derudover er der nedsat en referencegruppe bestående af eksperter inden for området, herunder forskere fra SIF, Steno Diabetes Center Aarhus samt H. C. Andersen Børne- og Ungehospitalet på OUH.

Forundersøgelsen gennemføres i perioden 1. oktober 2019 til 31. december 2020.


Siden er sidst opdateret: 31-10-2019 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring