Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Food Hall med Front Cooking på Nyt OUH

Økologisk mad fra OUH køkkenet

”Alle har ret til et fedt køkken” – Kvik Køkkener er den kreative hjerne bag denne - måske tvivlsomme - tese om rettigheder. Men for personalet i OUH’s køkken skaber det både glæde og tryghed, at den ret nu er erhvervet på Nyt OUH, kan driftsleder på OUH Køkken, Inger Veje, afsløre.

- Vi glæder os rigtigt meget til at flytte ud i det ny køkken på Glisholmvej. Det giver nogle andre muligheder for at tilberede helt frisk mad, når vi er på matriklen. Vi trænger meget kraftigt til at få moderniseret vores arbejdsforhold og maskiner. Tag nu for eksempel bagerne. De lever en trang tilværelse her på OUH, og glæder sig til at få plads og nyt udstyr. Og med nærhed til serveringen kan vi bage helt frisk brød, fortæller Inger Veje.
 

Trangt køkken



 Kort vej fra hånd til mund
Projektleder på Nyt OUH’s køkken Morten Sylvest Hansen og køkkenleder Inger Veje er helt enige om, hvad det kræver at skabe det rette hospitalskøkken.

- Vi arbejder med et koncept om kortest mulig vej fra tilberedelse til kunden, som i dette tilfælde både er patient, pårørende og medarbejderne på Nyt OUH. Køkkenet skal dels levere mad til etagekøkkenerne, som servicerer patienterne og til den cafe og Food Hall, der skal stille appetitten hos både besøgende, ansatte, ambulante patienter og mobile indlagte, siger Morten Sylvest Hansen.

Food Hall med Front køkken
Den besøgende vil i Cafeen, der betegnes Food Hall, møde princippet om Front Cooking. Her vil den sidste tilberedning foregå, lige inden kunden får sin mad.

- Vi arbejder her med flere zoner, hvor vi kan servere forskellige typer mad – ligesom princippet i Street Food, hvor forskellige typer mad tilbyder forskellige kulinariske oplevelser, fortæller Morten Sylvest Hansen.

Man skal dog ikke forvente friture og fastfood, som vi kender det fra Street Food områder som eksempelvis Storms Pakhus i Odense. OUH køkkenet har sølvmærket i økologi. Det betyder, at 60 – 90 % af råvarerne er økologiske. Sammenholdt med, at køkkenets værdier er bæredygtighed og mad tilberedt fra bunden, vil fastfood, der har været nede at vende i en gang friture eller hovedsageligt består af nudler ikke vil være at finde i køkkensortimentet.

- De forskellige zoner kan f.eks. være et område med forskellige slags tærter, der kan kombineres med en salat og udgøre et helt måltid. Det kan være smørrebrød, sandwiches, der kan være en zone med mere eksotisk mad og en med meget dansk mad – mulighederne er mange, og vi har ligeledes mulighed for at ændre i konceptet løbende, fortæller Inger Veje.

I nærheden af cafe – Food Hall området vil der være mindre områder, hvor den besøgende kan trække sig tilbage og spise – eventuelt med mad fra ’Grab’n Go disken, der har sandwiches og salater klar til salg og hurtig ekspedition.

Mad ud til patienten
10% af køkkenets aftagere har særlige behov, og maden er afgørende for en god helingsproces for patienten. Derfor har køkkenet også et særligt fokus på den mad, der skal ud til de indlagte og som også kan tilkøbes af de pårørende, hvis de ønsker det. Maden skal ikke bare serveres, den skal anrettes, så selv den lille appetit vækkes.

Centralkøkkenet bygges i Servicebyen og herfra transporteres maden via en sevicekorridor ud til servicetunellen, der forbinder Servicebyen med Nyt OUH. Dette sker via AGV’ere, førerløse trucks, ud til etagekøkkenerne, der tilbereder maden til patienterne.

Køkkenet tages i brug før Nyt OUH
Køkkenet skal stå færdigt i slutningen af 2021 og derfor har holdet bag det nye køkkenprojekt travlt. De startede med at hente inspiration flere steder i landet og høste erfaringer fra blandt andet Skejbys nye køkken, Københavns universitet og Ørsted kantine og har nu de første skitser klar til det beskrevne køkkenkoncept.

Det, at køkkenet tages i brug før Nyt OUH er færdigbygget, er en klar fordel mener Inger Veje.

- Det giver os mulighed for at lære det nye køkken at kende, at indkøre maden efterhånden som afdelingerne åbner og det er en fordel for os. Vi har jo så også den opgave at få serviceret OUH på Kløvervænget under hele denne proces, og det er vi helt klar til, fortæller Inger Veje.
 

Inger og MOrten


 


Siden er sidst opdateret: 23-04-2019 af Odense Universitetshospital.



Tilgængelighedserklæring