Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilAfdeling for Klinisk PatologipilOm afdelingenpilNyhederpilOUH indfører ny analysemetode med potentiale for andre kræftformer

OUH indfører ny analysemetode med potentiale for andre kræftformer

Kurver fra rådata fra en mutationsanalyse, hvor farverne påviser en mutation i den analyserede blodprøve.

Mutationsanalyse på blod kan afgøre behandlingsvalg ved lungecancer

Færre gener og mindre risiko for komplikationer. Det er hvad OUH med en ny analysemetode fremover tilbyder en gruppe af lungekræftpatienter med EGFR-mutation.

OUH har konstant ca. 50 af den type patienter i behandling med tyrosinkinasehæmmere, men hidtil har vurderingen af den rette behandlingsstrategi været afhængige af vævsprøver via biopsier eller operation. Nu har Afdelingen for Klinisk Patologi dog taget en specialanalyse i brug, der kan afsløre mutationer, som udløser resistens over for visse former for behandling:

- Mutationsanalyse baseret på blod er mindre invasivt og kan gentages løbende i et behandlingsforløb. Undersøgelsen er et supplement til scanninger, og ved at typebestemme disse mutationer kan vi sammen med patienten planlægge en optimal, individuel behandling, siger overlæge Karin Holmskov, Onkologisk Afdeling R.

Selvom analysen foreløbigt er målrettet en lille patientgruppe har den nye form for diagnostik store perspektiver for præcisionsmedicin, mener molekylærbiolog Maria Lyng, Afdelingen for Klinisk Patologi:

- Der er en unik mulighed for at få et øjebliksbillede af en patients kræftceller, idet DNA’et i blodet repræsenterer alle kræftceller i kroppen. En mindre vævsprøve/biopsi er kun fra et udvalgt område i kroppen. Det har særlig betydning for patienter med udbredt sygdom. Når vi har analyseret den oprindelige mutation, ved vi hvad vi skal kigge efter i blodet. Derudover undersøger vi, om nye mutationer kan forklare, at en patient ikke længere har gavn af en given behandling, så kræften igen vokser i kroppen. På sigt vil denne specialanalyse helt sikkert blive udbredt som standard til andre typer af kræft, men det kræver lidt mere forskning og udvikling, fortæller Maria Lyng.

Diagnostik af genforandringer, hvortil der er et godkendt lægemiddel, sikrer, at patienterne kan tilbydes målrettet behandling, der øger overlevelsesraten. Det er samtidig en behandling, der generelt medfører færre bivirkninger og bedre livskvalitet end behandling med konventionel kemoterapi.


Siden er sidst opdateret: 08-10-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring