Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Gennembrud i behandlingen af hereditært angioødem

Tabletter og piller

Patienter med den sjældne sygdom hereditært angioødem (HAE) går en lysere fremtid i møde: For første gang er der udviklet en tablet-behandling, som effektivt og sikkert kan forebygge de alvorlige hævelser, som karakteriserer sygdommen.

- Jeg har de sidste ti år haft mange anfald og ville uden forebyggende behandling have anfald hver eneste uge. Nu har jeg indtil videre haft tre måneder uden anfald eller bivirkninger, og jeg er stoppet med de forebyggende indsprøjtninger, som jeg måtte have flere gange om ugen, fortæller Thomas Hess-Nielsen.

Han er født med sygdommen hereditært angioødem og har på HAE Centret på OUH været med til at teste en helt ny tablet-behandling af den sjældne, arvelige sygdom, som viser sig som voldsomme hævelser udvendigt og indvendigt i kroppen. Og den nye tablet-behandling har i høj grad gjort en mærkbar forskel i hans dagligdag:

- Jeg har netop været ti dage i Toscana med familien uden at skulle tjekke placeringen af sygehuse og generelt være nervøs. Så jeg er taknemmelig og glad, og jeg håber, at medicinen bliver standard, siger Thomas Hess-Nielsen
 
En afgørende ændring for behandlingen af patienterne
 Både professor Anette Bygum fra HAE Centret og patientforeningen HAE Scandinavia er også begejstrede for undersøgelsens resultater, som netop er publiceret i New England Journal of Medicine. De vil nemlig kunne ændre afgørende på behandlingsprincipperne for patientgruppen:

- Hidtil har hovedparten af vores patienter været behandlet akut, når deres udvendige eller indvendige angioødemer er opstået. Det er ikke optimalt, da anfaldene kan være både smertefulde og potentielt livstruende, hvis de er i hoved-hals-området. Enkelte patienter har været i forebyggende behandling med et godkendt C1-inhibitor præparat, men det kræver intravenøs administration flere gange om ugen, siger Anette Bygum.

- Det er altid en god ide at forebygge fremfor at vente på katastrofen, og i HAE’s tilfælde, hvor der kan være tale om livstruende anfald, giver det ekstra god mening. Det er derfor med stor glæde, at vi ser den positive udvikling i nye behandlinger. Denne nye orale forebyggende behandling i tabletform vil utvivlsomt imødekomme et stort ønske hos rigtig mange patienter, siger Henrik Balle Boysen, som er formand for HAE Scandinavia.

Resultater fra det kliniske studie
HAE Centret på OUH har deltaget i det kliniske afprøvningsstudie af tablet-behandlingen af HAE, og resultaterne af studiet er netop publiceret i New England Journal of Medicine. I alt 26 centre fra Europa, Canada og Australien deltog i fase II studiet med samlet 75 patienter, hvoraf de otte blev inkluderet fra Danmark. Den perorale behandling kunne effektivt reducere hyppigheden og sværhedsgraden af anfald, og de behandlede patienter fik en bedre livskvalitet. Sikkerheden af lægemidlet, som er en kallikrein-hæmmer, synes ligeledes at være god.

 

Om Hereditært Angioødem (HAE)
Hereditært Angioødem (HAE) er en sjælden, arvelig sygdom, som findes hos mindst 30 familier i Danmark. Sygdommens navn kan oversættes med "arvelig hævelse" og viser sig som voldsomme hævelser udvendigt og indvendigt i kroppen. De indvendige hævelser kan give kraftige mavesmerter og i værste fald lukke luftvejene.

OUH er Nationalt Kompetencecenter for behandlingen af Hereditært Angioødem

 
 


Siden er sidst opdateret: 08-08-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring