Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

3D-print

 

image alt text

 

Kæbekirurgisk Afdeling K på OUH er blandt de førende på verdensplan, når det handler om 3D-planlægning af kæbekirurgi. Præcision og kirurgisk planlægning bliver langt større med 3D-planlægning i forhold til mere traditionel planlægning ved hjælp af gipsafstøbninger.

Afdelingen bruger en 3D-printer til at printe implantater til patienter, som har brug for at få rekonstrueret kæben, fx efter trafikuheld eller mundhulekræft. I dag dannes implantaterne oftest af knogledele fra andre steder på patientens krop, som skrues fast på skinner eller plader i titanium. Implantaterne bliver dog aldrig helt som den oprindelige kæbe på trods af 3D-planlægningen, og desuden er vores knogler en begrænset ressource.

Derfor er der stort potentiale for et nyt materiale, som er skabt i samarbejde med ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet. De studerende har opfundet et nyt materiale til implantaterne, som med tiden optages af kroppen og forvandles til knogle.

I museforsøg er det lykkedes musens celler uden problemer at danne blodårer, marv og nervebaner i de efterladte hulrum i implantatet. Museforsøget gentages nu på grise, for at bane vej for klinisk implementering men materialet er endnu ikke testet på mennesker. Indtil videre bruges materialet således kun uden for kroppen til planlægning af behandling.

Læs mere om de 3D-printede knogler hos ingeniøren.dk: https://ing.dk/artikel/3d-print-skal-give-patienter-deres-egne-knogler-tilbage-211006

eller sdu.dk: https://www.sdu.dk/da/aktuelt/nyt_fra_sdu/forskere_printer_knogler
 


Siden er sidst opdateret: 26-06-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring