Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionenpilNyhederpilFlere patienter kommer med helikopteren til OUH

Flere patienter kommer med helikopteren til OUH

Akuthelikopter på OUH's helipad

Det er blevet langt hurtigere og mere sikkert for akutte patienter at blive fløjet med helikopter til Odense Universitetshospital, efter OUH etablerede en ny heliplads sidste år. Samtidig er antallet af helikopterlandinger på OUH steget med 30 procent.

Det har i høj grad haft effekt, at OUH for knap et år siden rykkede landingspladsen til akuthelikopteren tættere på akutmodtagelsen. Erfaringerne viser, at det i stedet for de tidligere 15-20 minutter nu kun tager 5-7 minutter, fra helikopteren rører jorden, til patienten er inde på hospitalet og i hænderne på lægerne.  En tidsforskel, der er afgørende for patienter med alvorlige kvæstelser, hjertestop eller en blodprop i hjernen eller hjertet.

- Jo længere tid, der går, før en hjertepatient er i behandling, jo større er risikoen for, at patienten får et hjertestop, vi ikke kan afhjælpe. I det regnskab tæller 10-15 minutters transporttid rigtigt meget, siger overlæge Anders Bo Junker fra Hjertemedicinsk Afdeling B.

- Når det kun tager 12 minutter at flyve fra Lohals på Langeland til OUH, har det jo enorm betydning, om du skal bruge 5 eller 15 minutter på at få patienten fra helikopteren til operationsbordet. Det handler jo ofte om liv og død, men også den livskvalitet, patienten kan få i den anden ende, siger overlæge Jakob Kjersgaard Johansen fra OUH, som er akutlæge på helikopteren.

Har rykket grænserne
At den samlede transporttid er blevet 15 minutter kortere har samtidig rykket grænserne for, hvornår det kan betale sig at flyve til OUH frem for at tage ambulancen eller måske flyve til et andet hospital: Antallet af helikopterlandinger på OUH er siden indvielsen af den nye heliplads steget med 30%, og nu kommer patienterne også helt fra Ølgod og Nykøbing Falster. Dermed har den nye helikopterlandingsplads rykket borgerne i især yderområderne langt tættere på den specialiserede akutbehandling.

Specialudviklet transportleje sparer tiden og risikoen for patienterne

Den kortere transporttid skyldes bl.a., at den nye helipad nu ligger lige op af akutmodtagelsen. Men på  OUH kan patienterne også køre på et specialudviklet transportleje direkte fra helikopteren og ind på hospitalet uden at flytte patienten fra ét leje til et andet. Det tager kortere tid, men sparer også patienten for en risikofyldt manøvre.

- Det at blive flyttet fra ét leje og over til et andet er noget af det værste, du kan udsætte traumepatienter for. Derfor har vi designet et transportleje, som passer til helikopterlejet, så det kan sættes direkte på det bårestel, patienten bliver kørt ind på. På den måde undgår vi også at bruge livsvigtige minutter på at flytte en respirator eller andet udstyr fra det ene leje til det andet – og risikoen for, at udstyret mister forbindelsen, forklarer Michael Nord-Hansen.

Sikrer, at teamet står klar
De mange helikopterlandinger har også givet langt mere sikkerhed i planlægningen på Kardiologisk Laboratorium, hvor de tager imod ca. 40% af patienterne fra akuthelikopteren.

- Ved helikoptertransporterne får vi altid meget præcist at vide, hvornår helikopteren er her, og vi kan derfor bedre planlægge efter det. Det betyder især noget ved hjertestop uden normal hjerterytme, hvor der skal stå et helt hold af læger, kardiologer, anæstesi og en hjertekirurg klar, forklarer overlæge Anders Bo Junker fra Hjertemedicinsk Afdeling B.

Ny teknologi giver sikker landing
Helikopteren kan nu også lande sikkert med patienterne i dårligere vejr end tidligere, fordi tre-dimensionelle GPS-punkter (Point in Space (PinS)) nu viser indflyvningsruten til OUH. Helikopterteamet har desuden en App, der viser OUH’s landingsplads og vejrforhold, så helikopterteamet kan være helt sikre på, at de kan lande på OUH, inden de flyver af sted med patienten.

 


Siden er sidst opdateret: 23-04-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring