Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Engagement og samvær: OUH vil tilknytte flere frivillige

Judith Mølgaard

Flere patienter skal fremover have oplevelsen af en ekstra pårørende

De skifter blomster, læser højt, leger, spiller fodbold eller synger sange. Et sted mellem 60 og 80 unge og ældre frivillige fungerer som en slags ekstra-pårørende for Odense Universitetshospitals ældre patienter, kræft- og hjertepatienter og for de yngre patienter på H.C. Andersens Børnehospital. Og frivillige vil OUH nu have flere af.

”De frivillige er ikke en erstatning for plejepersonale, men et supplement. Det er i virkeligheden en slags ekstra pårørende. Frivillige er med til at give patienterne en mere positiv oplevelse af deres behandlingsforløb, fordi de skaber adspredelse. I dag har omkring hver fjerde af vores afdelinger et samarbejde med frivillige, og personalet i de afdelinger er glade for samarbejdet, men når jeg taler med mine kolleger i fx Aalborg eller Aarhus kan jeg høre, at det er mere udbredt hos dem. Så der er potentiale for at brede det ud til flere, ”siger OUH direktør Judith Mølgaard.

Netværks- og inspirationsmøder skal give mod på samarbejde med frivillige
På OUH har afdelingen Patient- og Pårørendeservice derfor fået til opgave at understøtte udbredelsen af frivillige-ordninger på hospitalets afdelinger. Afdelingen afholder netværksmøder, hvor afdelinger med frivillige deler deres erfaringer. På samme måde er der sat møder i kalenderen med interesserede afdelinger og henholdsvis Røde Kors og Ældresagen, som i øjeblikket har tilknyttet frivillige til OUH’s afdelinger. Endelig arbejdes der på et inspirationskatalog, som skal give idéer til, hvad frivillige kan bidrage med.

Udbyttet af samarbejdet med frivillige overstiger indsatsen
På Odense Universitetshospoital driver Ungdommens Røde Kors fx børnecaféen Ællingen for de 6-12 årige samt ungdomscaféen Svanen, der fungerer som et mødested for patienter mellem 12 og 22 år.

Svendborg Sygehus har tilknyttet et korps af 75 frivillige fra Røde Kors. Omkring 12 af dem kommer på skift på besøg på Geriatrisk Afdeling G fire eftermiddage om ugen i et par timer. Her holder de indlagte patienter med selskab, skifter deres blomster eller henter noget for dem i kiosken.

”Med frivillige kan vi tilbyde patienterne noget vi på afdelingen ikke selv har mulighed for. Fra os kræver det, at vi af og til underviser dem eller rådgiver dem om, hvad man fx skal være opmærksom på, hvis man sidder med en døende patient eller hvordan man omgås mennesker med demens, men de kræver kun få ressourcer i forhold til, hvad vores patienter får igen. Der er rigtig meget engagement i de frivillige, især hvis man lader dem være medbestemmende om, hvilke opgaver de påtager sig,” vurderer Janeke Espensen, oversygeplejerske på Geriatrisk Afdeling G på Svendborg Sygehus.

Hun understreger dog, at det er afgørende, at der er enighed i afdelingen om, hvorvidt man skal tilknytte frivillige, og hvilke opgaver de frivillige skal løse.

Region Syddanmark har siden 2016 haft en strategi for inddragelse af frivillige. Som led i regionens budgetaftale for 2018 efterlyses dog en fornyet fokus på området, og i regionens sundhedsplan skal der indarbejdes en visionær frivillighedsstrategi med henblik på stærkere partnerskaber med civilsamfundet til gavn for både borgere, patienter og de sundhedsprofessionelle.
 


Siden er sidst opdateret: 22-03-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring