Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilT - Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk AfdelingpilOm afdelingenpilYderligere informationer om afdelingenpilSimpel screening for hjerte-kar-sygdomme redder flere liv per skattekrone end kræftscreening

Simpel screening for hjerte-kar-sygdomme redder flere liv per skattekrone end kræftscreening

Jes Sandal Lindholt

Screeningen forebygger flere dødsfald, giver flere leveår og er billigere end de nuværende nationale kræftscreeninger, viser ny forskning fra Odense Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitet.

Lige så mange danskere dør af hjerte-kar-sygdomme som af kræft. Nu viser et nyt stort studie, at man får mere levetid per skattekrone ved en kombineret screening for hjerte-kar-sygdomme end ved eksempelvis eksisterende programmer for kræftscreening.

Screening forebygger usædvanligt mange dødsfald
”Nationale screeningsprogrammer implementeres til forskellige former for kræft, men der er begrænset forskning i lignende programmer for hjerte-kar-sygdomme på trods af, at de forårsager næsten ligeså mange dødsfald,” siger professor Jes Lindholt, Hjerte, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T på Odense Universitetshospital. Han er også adjungeret professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, med virke på Regionshospitalet Viborg.

Helt konkret redder det nye screeningsprogram ét liv for hver 169 mænd, der bliver screenet for udposning på legemspulsåren, forkalkning i pulsårene i benene og forhøjet blodtryk.

”Vi har aldrig tidligere set et resultat af denne størrelsesorden i de generelle screeningsprogrammer for befolkningen. Sandsynligheden for at dø er syv procent lavere, hvis man har været igennem screeningen. Et liv ud af 169 er virkelig meget,” siger Jes Lindholt.

Studiet, der blev præsenteret på verdens største hjertemedicinske konference i 2017 er også blevet offentliggjort i det internationale tidsskrift Lancet.

Læs artiklen her

”Udposning på legemspulsåren, forkalkning i pulsårene i benene og forhøjet blodtryk er ofte symptomfri og kan være livstruende. Vi vidste allerede fra tidligere studier, at en operation for en stor udposning på legemspulsåren effektivt kan forebygge, at man dør af bristning. Men medicinsk forebyggelse har, om muligt, endnu større effekt i forhold til ikke at dø af koronarsygdom, slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme,” forklarer Jes Lindholt.

Studiet påviste uopdagede hjerte-kar-sygdomme hos hver femte
Undersøgelsen omfattede 50.156 mænd i alderen 65 til 74 år. Halvdelen blev inviteret til screening og den anden halvdel til sædvanlig konsultation, hvor sygdomme typisk kun opdages, hvis borgeren reagerer på symptomer eller er i kontakt med sundhedsvæsenet af andre grunde. Mere end 20 procent af dem, der deltog i screeningen, havde positive testresultater: Tre procent havde udposning på legemspulsåren, 11 procent havde forkalkning i pulsårene i benene og hos 11 procent var der mistanke om ubehandlet forhøjet blodtryk.

”Det overraskede os, at en ud af fem mænd havde hjerte-kar-sygdomme sygdomme, der ikke var diagnosticeret og det på trods af udbredt adgang til moderne teknologi i nutidens sundhedsvæsen,” siger Jes Lindholt

Allerede efter fem år fandt forskerne en gevinst i forhold til længere levetid.

Enorme perspektiver for folkesundheden
 ”Vi screener ikke systematisk for hjerte-kar-sygdomme i dag, men gjorde vi det, kunne vi redde flere liv per skattekrone, end vi gør med vores kræftscreening. Vi taler tit om, hvad det koster at vinde et ekstra leveår. Her koster det i omegnen af 50.000 kroner, hvilket er forholdsvis lavt og betydeligt lavere end for kræftscreening. Det skyldes, at denne form for screening er enkel og kun skal foretages en gang i livet. Samtidig er den forebyggelse der følger efter, som f.eks. initiering af medicinsk forebyggelse, billig. Det har potentialet til at have enorme positive perspektiver for folkesundheden,” siger medforfatter af studiet, Rikke Søgaard, professor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Bag om resultatet
Studiet er et klinisk lodtrækningsstudie blandt 50.156 mænd i Region Midtjylland. Jes Lindholt har designet studiet, mens Rikke Søgaard har lavet de statistiske analyser.

Samarbejdspartnere: Odense Universitetshospital, Regionshospitalet Viborg, og Århus Universitet.

Økonomisk støtte:  European Framework Programme, Region Midt og Danmarks Frie Forskningsråd.

For yderligere information

  • Jes Lindholt, professor i karkirurgi, Hjerte, lunge, karkirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital, tlf. 22 44 00 00 eller jes.sanddal.lindholt@rsyd.dk
  • Rikke Søgaard, professor i sundhedsøkonomi, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, tlf. 28 99 13 87 eller rs@ph.au.dk
     

Siden er sidst opdateret: 09-06-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring