Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionenpilNyhederpilOUH forlænger bevilling til Odense Børnekohorte

OUH forlænger bevilling til Odense Børnekohorte

Odense Børnekohorte logo

Hvad betyder det fysiske, kemiske, psykiske eller sociale miljø, som vi oplevede i barndommen, for vores sundhed, og de lidelser eller livsstilsbetingede sygdomme, som vi pådrager os senere i livet.

Det er de overordnede hovedspørgsmål for forskningssatsningen Odense Børnekohorte, som har en ambition om at følge omkring 2500 odenseanske børn fra fødslen og frem til 18 års alderen. Undervejs deltager børnene i en række undersøgelser for eksempelvis at afdække, hvilke faktorer, der udløser børnefedme eller hvad gravides underskud af vitamin D betyder for deres børns udvikling.

Den slags undersøgelser er der nu mulighed for mange flere af. OUH’s direktion har nemlig besluttet at forlænge sit årlige driftstilskud til kohorten på én million kroner frem til år 2022. Det eksisterende driftstilskud gik fra år 2013 frem til og med i år.

IQ-test og forskning i motorik på vej
”Vi ved, at tidlige påvirkninger har afgørende betydning for ens helbred resten af livet. Basisbevillinger som den fra OUH er centrale for vores muligheder for fortsat at følge børnenes udvikling, og dermed generere ny viden til gavn for alle danske forældre og deres børn. Det gør myndigheder og politikere bedre i stand til at træffe beslutninger til fordel for folkesundheden. Næste skridt bliver blandt andet at IQ-teste alle børnene i 7-års alderen, da vi ved at forhold i den tidlige skolealder har stor betydning for børns udvikling. Samtidig vil vi med TrygFonden i ryggen kunne foretage en undersøgelse af betydningen af meget skærmtid kontra motorisk træning for børns fysiske udvikling og trivsel,” fortæller Tina Kold Jensen, professor ved SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte under HCA Børnehospital på OUH.

Kim Brixen, direktør på OUH, ser forlængelsen af bevillingen som en god investering: 

”En lang række ph.d.-studier og videnskabelige artikler står på skuldrene af data fra børnekohorten, og det forskningsmæssige produktivitet er stigende, fordi de eksisterende data gør det relativt hurtigt at skaffe svar på nye problemstillinger i samfundet. Hvis vi nu betragter forskning som et tog, så er Odense Børnekohorte de skinner, der gør det muligt at køre hurtigt fra station til station,” siger Kim Brixen.

Fakta om Odense Børnekohorte
Odense Kommune, Syddansk Universitet og OUH etablerede Odense Børnekohorte i 2010. Alle kvinder, der har været gravide i perioden fra. 1. januar 2010 til udgangen af 2012, og som har haft bopæl i Odense Kommune, har været inviteret til at deltage i kohorten.

Efter planen løber projektet frem til år 2030. Udover OUH støtter Odense Kommune projektet med én million kroner om året og Psykiatrien i Region Syddanmark støtter med 350.000 kroner om året.

Siden OBKs start er antallet af både tilknyttede studerende fra kandidatspecialer til ph.d. studerende samt antallet af publikationer steget støt:

Siden starten er antallet af både tilknyttede studerende fra kandidatspecialer til ph.d. studerende samt antallet af publikationer steget støt

Læs mere om Odense Børnekohorte på www.odense.dk/odensekohorten
 


Siden er sidst opdateret: 18-07-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring