Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Nu skal der virkelig satses på leveren

Nyt OUH-eliteforskningscenter: Fedtlever, alkoholbetingede leversygdomme og skrumpelever kan være livstruende, og sygdommene opdages typisk først, når det er for sent. Nu går et nyt eliteforskningscenter ind i kampen for hurtigere diagnosticering og bedre behandling.

Professor Aleksander Krag FLASH

Professor Aleksander Krag med samarbejdspartneren ass. professor på Københavns Universitet, Manumozhiyan Arumugum (tv) og ledende overlæge Karsten Lauridsen, Afdelingen for medicinske mave-tarmsygdomme

Odense Universitetshospital har allerede fire eliteforskningscentre – flagskibe, der forsker på højeste niveau og med internationale samarbejdspartnere og specialister - nu er det femte center på vej.

Centret etableres med et kvalitetsstempel fra et panel med seks internationale professorer. De havde forud for bedømmelsen omhyggeligt sat sig ind i skriftlige ansøgninger fra tre professorer fra hospitalet og Syddansk Universitet. Den 20. april var de tre bedste til ’eksamen’, hvor de mundtligt begrundede og dokumenterede deres ansøgning.

FLASH – det femte eliteforskningscenter

Valget faldt på ansøgning og præsentation fra professor Aleksander Krag, Afdelingen for Medicinske Mave-tarm sygedomme, der nu kan se frem til at modtage 14 mio. kr. over fem år. Eliteforskningscentrets navn er ”FLASH – Fibrosis, Fatty Liver and Steatohepatitis Research Centre Odense” eller på dansk; skrumpelever, fedtlever og alkoholbetingende leversygdomme.

 ”Tilfældene af leversygdomme er stærkt stigende, og der er brug for langt større opmærksomhed på området over hele kloden. I FLASH vil vi forske i blandt andet genetik, tarmenes ’samtale’ med leveren og biomarkører, således at vi finder vejen til at diagnosticere patienterne, før det er for sent. For det er det, der sker i dag. Diagnosen stilles ofte, når patienterne er truet på livet. En almindelig blodprøve, der viser ’fine levertal’, er nemlig ingen garanti for en sund lever,” fortæller Aleksander Krag, der glæder sig til at få skubbe FLASH ud over rampen sammen med sine internationale samarbejdspartnere og både danske og europæiske patientforeninger.

”Så tætte relationer mellem hospital og universitet er sjældent set!”

Alle tre ansøgninger fik positive ord med på vejen af en af paneldeltagerne, professor i klinisk genetik og overlæge Thoas Fioretos, Lunds Universitet i Sverige. Fioretos er jævnligt ude i verden for at bedømme projekter, blandt andet for Kræftens Bekæmpelse samt det svenske og norske cancerforbund.

– Jeg er imponeret over de tætte relationer mellem hospital og universitet. Det er sjældent set andre steder i verden. Eliteforskningscentrene er beviser på en stærk interesse for og evne til at bygge det kliniske arbejde sammen med forskning - med universitetshospitalet som ’driver’. Det er en rigtig god måde at inspirere yngre læger til at forske og en meget klog satsning set med mine øjne. Netop det er eliteforskningscenter FLASH et fornemt eksempel på.
 

Kontaktoplysninger:

  • Direktør Kim Brixen, Odense Universitetshospital, tlf. 5120 9787
  • Professor Aleksander Krag, Afdelingen for Medicinske Mave-tarmsygdomme, tlf. 2964 7719

 


 

FAKTA

Eliteforskningscentrene etableres med det formål at skabe solide netværk på tværs af forskningsmiljøer. Centrenes ledere skal prioritere samarbejde med de mest ambitiøse og stærke nationale og internationale kræfter inden for de givne forskningsmiljøer.

Hospitalets øvrige eliteforskningscentre:

 

Læs mere om OUHs eliteforskningscentre

 


De seks internationale bedømmere:

Seks professorer og eksperter på hvert deres område var fløjet ind for at give deres endelige vurdering af, hvilken ansøgning der skulle belønnes med titlen eliteforskningscenter. 

  • Professor Vicente Arroyo, Universitetet I Barcelona, Spanien
  • Professor Thoas Fioretos, Lunds Universitet, Sverige
  • Professor Roberg J. Unwin, Londons Globale Universitet, UK
  • Professor Ulf Hedin, Karolinska Universitet, Sverige
  • Professor Niklas Dahl, Uppsala Universitet, Sverige
  • Professor Markku Laakso, Universitetet i Østfinland
  • Formand for det internationale bedømmelsesudvalg var professor og overlæge Jørgen Frøkier, Aarhus Universitetshospital.

 

FLASH gruppebillede
Fra venstre Vicente Arroyo, Markku Laakso, Robert Unwin, Thoas Fioretos, Ulf Hedin og Niklas Dahl. Ved siden af ham ses professor Jørgen Frøkier, Århus Universitetshospital, der var udpeget som formand for bedømmergruppen. 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 24-04-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring