Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilU - Neurokirurgisk AfdelingpilOm afdelingenpilNyhederpilLovende resultater i forskning om behandling af aggressiv hjernekræft

Lovende resultater i forskning om behandling af aggressiv hjernekræft

Et hold forskere fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har taget de første lovende skridt mod en behandlingsform, der ser ud til at kunne forlænge livet for patienter, der lider af uhelbredelig hjernekræft. 

30.000 mennesker i verden diagnosticeres årligt med den frygtede, uhelbredelige form for hjernekræft, glioblastoma. Heraf 250 i Danmark. I gennemsnit lever patienterne kun 15 måneder, fra diagnosen er stillet, og alle, der sættes i behandling, oplever tilbagefald. Et hold danske forskere har forsket i et behandlingstiltag, der har givet så gode resultater, at de netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift, Theranostics.

Målrettet behandling uden bivirkninger
I spidsen for udviklingen står forskerne Helge Thisgaard, lektor i nuklearmedicin på SDU og hospitalsfysiker på Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH, og neurokirurg Bo Halle, Neurokirurgisk Afdeling, OUH.

De har siden 2013 arbejdet på en effektiv behandling af glioblastom med radioaktivitet i samarbejde med bl.a. professor Poul Flemming Høilund-Carlsen og professor Bjarne Winther Kristensen fra OUH.
Idéen til den nye behandlingsform med de særlige radioaktive isotoper, som udsender kaskader af kortrækkende elektroner, opstod i sin tid hos Helge Thisgaard.

- Mens de radioaktive molekyler befinder sig i hjernen, rammer de overvejende celler, der deler sig, som kræftceller gør. Og ikke det raske hjernevæv. Når molekylerne herefter forlader hjernen, bliver de hurtigt nedbrudt, så bivirkninger undgås, forklarer han.

- Radioaktive isotoper benyttes også i andre former for terapi i dag, men de her er specielle. Dels fordi de udsender mange elektroner ad gangen, dels fordi virkningen er helt lokal, da rækkevidden af elektronerne er meget kort.

Radioaktiv medicin rammer cellerne
Foreløbig er behandlingen testet på rotter med stor succes.
- Man kan ikke direkte sammenligne rotter og mennesker, men alle rotterne overlevede efter den radioaktive behandling. Det er et fantastisk resultat og giver os håb om, at behandlingen efter videre udvikling vil kunne give længere overlevelse til mennesker, fortæller Bo Halle. 
  
Med en lille pumpe opereret ind under huden sendes et radioaktivt lægemiddel ind i hjernen, og slår de uønskede celler ihjel.

- Behandlingen fungerer på den måde, at vi opererer en lille pumpe ind under huden; den pumper radioaktivt stof ind i svulsten i hjernen. Det særlige ved den meget målrettede behandling er, at det radioaktive stof primært rammer kræftcellerne og dermed ikke beskadiger raske hjerneceller, forklarer Helge Thisgaard.

Fremskridt kræver penge

I projektet, som indtil nu er kulmineret i artiklen i tidsskriftet Theranostics, har forskerne testet behandlingen med radioaktivt stof kombineret med kemoterapi i rotter. Alle var stadig levende seks måneder efter behandlingen. Til sammenligning var alle rotter, der kun fik kemoterapi, døde efter 50 dage.
SDU og Region Syd Danmark har sikret patentrettigheder på metoden. Det videre arbejde med produktudvikling af den nye behandlingsmetode understøttes fremadrettet via det nye selskab, GlioPharma. Der arbejdes i øjeblikket på at rejse kapital til projektet fra fonde i både Danmark og udlandet grundet de fine test resultater i rotteforsøgene.

- Det koster mange penge at modne et forskningsprojekt fra rotteforsøg til mennesker, mange millioner. Det kræver investorer. For viden og gode intentioner er ikke nok. Nye behandlinger til mennesker kræver naturligvis også grundig dokumentation og godkendelser,  fortæller Bo Halle.

- Men hvis det her lykkes, vil vi potentielt kunne se langtidsoverlevere med glioblastom.  Dem ser vi stort set ikke i dag.

Forskerne vil gå videre med at undersøge metoden hos flere rotter samt grise og håber på at kunne teste behandlingen på mennesker inden for en årrække.

Projektet har desuden resulteret i stiftelsen af spin out selskabet, GlioPharma, ejet af Science Ventures Denmark under SDU, samt de private investorer John Bo Jacobsen og Jette Bjerrum. Link til artiklen i Theranostics her.


Siden er sidst opdateret: 27-01-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring