Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilR - Onkologisk AfdelingpilOm afdelingenpilKemopatienter kan i fremtiden slippe for unødvendige køreture til sygehuset

Kemopatienter kan i fremtiden slippe for unødvendige køreture til sygehuset

Dét kan blive realiteten for kræftpatienter, hvis testen af et blodprøveapparat på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital bliver en succes. Med blodprøveapparatet vil patienten allerede derhjemme kunne måle, om antallet af hvide blodlegemer er gode nok til, at de kan modtage deres planlagte kemoterapi

 

Logoer

 

Når kræftpatienter kommer på sygehuset for at få deres planlagte kemobehandling, skal de have taget en blodprøve. Kun hvis blodprøven er god nok, kan patienten modtage den næste kemoterapibehandling. Er prøven ikke god nok, må patienten, som det er nu, typisk hjem igen og møde op en uge efter til nye blodprøver. 

Nu starter et testforløb på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital, som en del af et stort dansk-tysk kræftprojekt. Her vil man teste, hvorvidt patienterne er i stand til selv at tage deres blodprøve. Det sundhedsfaglige personale vil både teste på ambulante og indlagte patienter. 

Testen skal afklare om apparatet måler korrekt, når patienten selv tager blodprøven. Derudover vil man via spørgeundersøgelser finde ud af, om patienten ville være interesseret i selv at tage blodprøven i stedet for at komme ind på sygehuset og få den taget af en bioanalytiker, som det er nu.

- I dag bruger patienten og den pårørende hurtigt 2-3 timer på at komme til og fra sygehuset for at få taget blodprøverne. Tid som man hellere vil bruge til noget andet og måske mere meningsfuldt for patienten, siger Thea Mattsson, læge og ph.d. ved Odense Universitetshospital. Thea Mattsson står for testforløbet, som er en del af hendes forskningsarbejde.

Håbet er, at forskningsstudiet kan være et lille skridt på vejen til at se, om man kan tage sin egen blodprøve i hjemmet. I et større perspektiv kan det have betydning for, hvorvidt og hvordan kemobehandlinger kan foregå i hjemmet.

Det er planen, at blodprøveapparatet skal testes på sygehusene i Næstved og Kiel senere på året som en del af InnoCan-projektet.

 

--------------------


Fakta

Afprøvning af udstyret indgår i projekt InnoCan, som skal gøre kræftbehandling mere skånsom. I InnoCan arbejder partnere fra den offentlige og private sektor i Danmark og Tyskland sammen om at udvikle hurtigere og mere skånsomme kræftbehandlinger til kræftpatienter.

InnoCan ledes af Niels Henrik Holländer, Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital. Projektet støttes af Interreg Deutschland-Danmark og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

 

Se også https://innocan.org/aeldre-kraeftpatienter

 

Testen er et samarbejde mellem:

  • Onkologisk Afdeling, Odense Universitetshospital
  • Produktion, Forskning og Innovation i Region Sjælland
  • Designskolen Kolding og University College Sjælland
  • Philips
 

 

 


Siden er sidst opdateret: 25-01-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring