Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Netværk på kryds og tværs

Brobygning

Hvordan er det at være professor og seniorforsker i Odense? Vil I anbefale SDU og OUH til forskerkolleger i jeres netværk? Og hvad kan vi gøre for at lette jeres møde med en ny kultur og organisation? Det er nogle af de spørgsmål, seks udenlandske professorer får serveret af arrangørerne Inspiring Denmark og direktør Kim Brixen, OUH, på et møde, der har til formål at udvide horisonten hos alle parter.
 

Og snakken går livligt på flodbåden H.C. Andersen, mens ænderne søger dækning i vandskorpen, og trækronerne skaber en sommergrøn junglekulisse. En af deltagerne er professor og overlæge på Nyremedicinsk Afdeling, Martin Tepel, der er ansat på OUH/SDU på femte år.
 

– Det var uproblematisk for mig og min familie at flytte til Danmark. Kulturen er ikke specielt anderledes end i Tyskland – heller ikke på min arbejdsplads. For mig var det dog en forandring, at jeg selv skal søge fondsmidler til projekterne, men jeg er ved at lære det, siger Martin Tepel.

I parentes bemærket skal det tilføjes, at professoren har lært metieren. For kort tid siden modtog han nemlig 2,5 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd til sin forskning, der skal forbedre overlevelsesprocenten for nyretransplanterede patienter.
 

Ingen må bukke under for regler
Forud for å-farten har forskerne blandt andet mødt medarbejdere fra SDU’s International Staff Office og direktør Camilla Høholt Smith fra foreningen Work-Live-Stay i Vejle. De gennemgik en række af tilbud, der skal bringe både forskere og deres familier sikkert over de første hurdler med alt fra arbejdstilladelser, visum og nem-ID til bolig og integration af familiemedlemmer. Det skal være så nemt som muligt, så ingen opgiver deres stilling i Danmark på grund af regler og ordninger og udfordringer, der for en dansker er hverdagskost.
 

De udenlandske forskere skal nemlig integreres så godt, at de anbefaler OUH og SDU til deres kolleger ude i verden. Det gør gæsteprofessor Tahir Masud, Geriatrisk Afdeling, med glæde og af flere grunde.
 

– For mig personligt er missionen lykkedes til fulde med at gøre afdelingen til en forskningsenhed. Alle mine danske kolleger er virkelig dygtige på deres felt og er villige til at gå hele vejen for vores forskningsprojekter og fælles mål. Derudover har jeg gennem årene fået mange danske venner – også det er nemt i Danmark, blandt andet fordi vi har samme humor, fortæller Tahir Masud, der er professor på Nottingham University Hospital. Han er englænder og har pakistansk baggrund.
 

– Nogle af mine venner derhjemme har spurgt mig, om jeg har oplevet racisme. Og jeg forsikrer dem om, at det ikke er sket en eneste gang. Det overrasker dem, fordi de har hørt, at Danmark har udfordringer på det område. Selv har jeg udelukkende mødte venlige og imødekommende danskere.
 

Vi har brug for udenlandske forskere
– Vi udbygger i disse år vores tilbud om højt specialiseret behandling. Det sker i samarbejde, men også konkurrence med de øvrige universitetshospitaler. Derfor er det nødvendigt, at vi kan tilbyde et attraktivt forskningsmiljø, der tiltrækker kapaciteter fra udlandet. Vi har brug for dem – og det vil vi også have i årene, der kommer, siger direktør Kim Brixen, OUH.
 

Stærke kræfter tilfører nemlig faglig styrke og øger det internationale samarbejde, som er afgørende, når målet er at være blandt de bedste i verden. Omvendt kan professorerne ikke hvile på laurbærrene, når de gør deres entre på universitetshospitalet, understreger Kim Brixen.
 

– Vi har brug for, at de knytter deres netværk til vores og bidrager til at synliggøre vores tilstedeværelse blandt andet ved at arrangere internationale kongresser i vores region.  Det betyder noget for os, for dem selv, deres forskning og for hele det syddanske område.
 

Til det formål er Inspiring Denmark lige ved hånden, og forskerne blev i dagens løb orienteret om den hjælp, det regionale non-profit kompetencecenter hele vej fra budproces, præsentationsmateriale til markedsføring af de enkelte kongresser.


Mere at vide?

Inspiring Denmark

Work.Live.Stay.

SDU

 

Kommentarer undervejs

 

Sejltur2


Goetz Benndorf, (th. i billedet og sekunderet af professor Zsolt Laszlo Illés) blev ansat som professor i neuroradiologi i september 2015. Han er født og uddannet i Tyskland, og har i en årrække forsket i USA. Han tog imod tilbuddet om fast ansættelse efter at have forsket på SDU og OUH i en kortere periode i 2014:
 

”I relation til forskningen vil jeg fremhæve den fordel ved det danske system, at ph.d.-forløbene er tæt knyttet til de Sundhedsfaglige fakulteter. Ligeledes tilbydes de ph.d.-studerende fleksible muligheder for at søge fonde til deres projekter, selv om det selvfølgelig altid er nemt at rejse midler. Det at man i løbet af sin speciallægeuddannelse – og også bagefter – kan skrive sin ph.d., er ikke muligt så mange andre steder.
Hvis jeg skal fremhæve en kulturel udfordring, der har overrasket mig, så er det danskernes meget direkte måde at udtrykke sig på, og som kan opfattes som uhøflighed. Men måske er der ikke i det danske sprog indbygget noget, der svarer til ’Bitte’ og ’Please’, som jeg er vant til. Og det kræver lidt tilvænning.”

 

Klik på billedet herunder og få en lille sejltur på Odense Å.

 

Bådtur hjem


 

 


Siden er sidst opdateret: 14-07-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring