Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionenpilNyhederpilNy skånsom og livsforlængende kræftbehandling afprøves på OUH

Ny skånsom og livsforlængende kræftbehandling afprøves på OUH

OUH tilbyder nu som det eneste sted i Skandinavien kræftbehandlingen PIPAC og vil som de første i verden i et forsøg anvende metoden forebyggende. 

pipac ksl
OUH tilbyder som det første hospital i skandinavien den nye PIPAC-behandling

Patienter med kræft i enten mavesækken, tyktarmen eller æggestokken har dårligere overlevelseschancer, hvis der spreder sig metastaser fra kræftcellerne til bughinden. I de tilfælde har traditionel kemoterapi ofte en begrænset effekt, og mange patienter dør inden for få måneder.

Nu tilbyder Odense Universitetshospital (OUH) som det første hospital i Skandinavien proceduren PIPAC som led i et videnskabeligt forsøg. Metoden er udviklet på Marien Hospital Herne i den tyske by Bochum.

PIPAC er en slags kemoterapi via kikkertoperation. Gennem to små huller i maven forstøves kemo i 30 minutter med en pumpe ind i bughulen med et lufttryk, der gør, at der kun er behov for en tiendedel af den normale dosis kemo. Michael Bau Mortensen, professor ved SDU og overlæge på Kirurgisk Afdeling A på OUH, ser flere fordele ved operationen:

- Fra Tyskland er erfaringen, at de PIPAC-opererede patienter lever længere end tilsvarende kræftpatienter. Hvad der er endnu vigtigere for denne gruppe af patienter, der ofte kun har kort tid tilbage at leve i, så oplever de så at sige ingen bivirkninger, fordi kemodosen er så lav. Endelig er indgrebet så begrænset, at de hurtigt er hjemme ved deres pårørende igen, siger Michael Bau Mortensen.

Foreløbigt har tre patienter modtaget den nye kræftbehandling på OUH, men Michael Bau Mortensen vurderer, at omkring 80 patienter, hvis kræft har spredt sig til bughinden, årligt vil kunne komme i betragtning til en PIPAC-operation. Endnu flere patienter kan dog få gavn af den nye behandling, fordi OUH har planer om som det første hospital i verden at gøre sig erfaringer med at anvende proceduren forebyggende.

- Indtil nu er operationen kun foretaget på patienter, hvor metastaserne allerede har spredt sig, men vi vil sætte forsøg i gang med via PIPAC at ”vaccinere” bughinden for at undgå, at kræften spreder sig og dermed forringer patientens overlevelse markant, siger Michael Bau Mortensen, der sammen med ph.d.-studerende Martin Graversen fra Kirurgisk Afdeling A på OUH er de to eneste i Danmark, som er certificerede til at foretage operationen.

Læs mere om operationen her: http://www.capnomed.de/en/treatment.html


Siden er sidst opdateret: 01-02-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring