Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilPressemeddelelser udsendt fra OUHpilArkivpilOUH-forsker giver mænd sexlivet tilbage med stamceller

OUH-forsker giver mænd sexlivet tilbage med stamceller

Mænd, der lider af impotens, kan nu se frem til en effektiv behandling, som hverken kræver den såkaldte ’penis-pumpe’ eller har den medicinske behandlings bivirkninger. SDU Professor og OUH overlæge Søren P. Sheikh, Odense Universitetshospital, kan i dag med sit forskerteam præsentere resultaterne af sin stamcelleforskning.

Forskningen er et samarbejde mellem OUH og SDU i det nye ’Dansk Center for Medicinsk Regeneration’ med base på SDU og OUH. Søren P. Sheikh har i samarbejde med professor Lars Lund, Urologisk Afdeling og professor Jens Ahm Sørensen, plastickirurgisk afdeling, forsket i at tage stamceller fra ét sted i kroppen og lade dem reparere skader et andet sted.

Veldokumenteret forsøg
Et veldokumenteret forsøg viser nu, at stamceller fra fedtvæv bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage. Resultaterne bliver i dag præsenteret i det internationale fagmagasin EBioMedicine, der udgår fra de anderkendte tidsskrifter ’The Lancet’ og ’Cell’.

- Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen. I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. Vores undersøgelse viste, at 72 % af de undersøgte impotente mænd fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller fra den såkaldte ’vaskulære fraktion’, der er celler omkring blodkarrene i fedtvæv.

Indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år.

- Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. SDU og OUH er blandt de bedste i verden til basal stamcelleforskning, og vores forskning har nu banet vejen til løsningen af et stort problem for mange mænd, siger Søren P. Sheikh

Satsning ud over landets grænser
OUH’s satsning på stamcelleforskning forventes at få effekt langt ud over Danmarks grænser, da forskningen er banebrydende indenfor området.

FAKTA
De fem projekter, såkaldte workpackages i Dansk Center for Medicinsk Regeneration, har til formål at genetablere:
1. Blodkar ved kardiovaskulær sygdom med stamceller fra blodkar. Ved Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi og Ditte Andersen, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
2. Fækal kontinens (at kunne holde på afføring) efter fødsel med stamceller fra muskler. Ved Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.
3. Erektil funktion ved kræft og diabetes (herunder potens efter behandling for prostatakræft) med stamceller fra fedtvæv. Ved Lars Lund, Urologisk Afdeling og Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
4. Knogle og brusk ved hofte- og knælidelser med stamceller fra knoglemarv. Ved Søren Overgaard, Ortopædkirurgisk Afdeling og Moustapha Kassem, Institut for Molekylær Medicin.
5. Funktion af øsophagus (spiserør) ved medfødt misdannelse med stamceller fra blodkar og hud. Ved Niels Qvist, Kirurgisk Afdeling og Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.yderligere oplysninger fås hos:

Siden er sidst opdateret: 26-01-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring