Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Rekordlavt phthalatniveau målt blandt fynske gravide

Opmærksomhed på det kemiske blødgørende stof phthalater kan nu aflæses blandt gravide, viser nye tal fra forskningsprojektet Odense Børnekohorte.

Som led i sundhedsforskningsprojektet Odense Børnekohorte har forskere på OUH og SDU målt et rekordlavt phthalatniveau blandt 245 gravide fynboere. Niveauet er både lavere end i tidligere danske undersøgelser og niveauet målt blandt eksempelvis svenske og amerikanske gravide. Det fremgår af en artikel, der netop er blevet publiceret i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Det er godt nyt for nyfødte drengebørn, da tidligere studier har påpeget en sammenhæng mellem gravides phthalatniveau og afstanden mellem kønsorganer og endetarm, også kaldet anogenital afstand (AGD). Afstanden kan være en indikation af, om drengene senere i livet får lavt testosteronniveau og dårligere sædkvalitet.

Tina Kold Jensen, professor ved SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte under HCA Børnehospital på OUH, skønner, at phthalatniveauet blandt de fynske gravide kvinder nu er så lavt, at det ikke påvirker anogenital-afstanden nævneværdigt.

- Efter min vurdering skyldes den positive udvikling en kombination af de danske myndigheders indsats for at begrænse phthalater i produkter solgt i Danmark og så et højt informationsniveau, som har skabt stor opmærksomhed blandt befolkningen på de hormonforstyrrende effekter, siger Tina Kold Jensen. 

Hun mener dog ikke, at gravide kan ånde helt lettede op endnu. Hun påpeger blandt andet, at der fortsat kan måles spor af phthalater og andre hormonforstyrrende stoffer i urinen hos næsten alle gravide.

- Jeg vil generelt opfordre gravide til at bruge så lidt kosmetik og creme som muligt og generelt bruge svanemærkede produkter, siger Tina Kold Jensen.

Fakta om forsøget:
Odense Børnekohorte er et projekt om sundhed følger 2.552 odenseanske børn fra fosterstadiet til deres 18. år for at få ny og mere detaljeret viden om, hvad der fremmer børns sundhed. Projektet startede i 2010 og indeholder en lang række underprojekter, der hver især har fokus på forskellige sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende problematikker. 

I alt 245 gravide fra forskningsprojektet Odense Børnekohorte har i tredje trimester fået målt 12 forskellige phthalatmetabolitter i urinen. Herefter har deres drengebørn ved 3 måneders alderen fået målt afstanden mellem kønsorganer og endetarm, også kaldet anogenital afstand (AGD), som er en markør for påvirkning af hanfostre med hormonforstyrrende stoffer med anti-androgen virkning

Læs mere om Odense Børnekohorte.

Fakta om phthalater
Phthalater er et blødgørende hormonforstyrrende stof, der benyttes i en lang række produkter, så som PVC-plast, farve-, lak og kosmetikprodukter. Phthalater har anti - androgene egenskaber, der påvirker hormonbalancen i kroppen.

Yderligere oplysninger:

  • Tina Kold Jensen, professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning  på SDU og forskningsleder for Odense Børnekohorte under HCA Børnehospital på OUH, tlf. 29 46 43 50
  • Thomas Rysgaard Jensen, kommunikationsrådgiver på OUH, tlf. 40 38 41 90

Siden er sidst opdateret: 07-01-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring