Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Hjælp til HPV-vaccinerede piger

Vacine

Region Syddanmark har etableret et tilbud, som har særligt fokus på  patienter, som regel unge piger under 18 år, der har bivirkninger, som mistænkes for at stamme fra HPV-vaccinen.

Disse piger og kvinder skal starte med at gå til egen læge, som kan henvise til udredning på børneafdeling eller andre relevante afdelinger.

Hvis det ikke fører til afklaring af patientens symptomer, kan patienten henvises til udredning på H.C. Andersens Børnehospital, OUH Odense Universitetshospital.

Der er udpeget en specialeansvarlig overlæge på børnehospitalet, der har ansvar for at opsamle og formidle viden om området, og der vil desuden blive udpeget en praksiskoordinator, som i samarbejde med hospitalet skal understøtte, at de praktiserende læger har relevant viden på området. 

Der etableres tilsvarende tilbud i de øvrige regioner.

Dokumentar sætter fokus på vaccine

Gennem de seneste år har Region Syddanmark i samarbejde med Danske Regioner indsamlet erfaringer og viden om HPV-vaccine og mulige bivirkninger.

I aften sender TV2 dokumentaren ”De vaccinerede piger”, der handler om unge piger og kvinder, der er blevet syge kort tid efter, de har fået HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Da de bivirkninger, der kan opstå som følge af vaccinen mod livmoderhalskræft, kan være meget forskelligartede og hænge sammen med andre sygdomme, har der hidtil ikke været et decideret specialiseret behandlingstilbud til disse patienter i Danmark. 

Region Syddanmark støtter sig til Sundhedsstyrelsen

Mindst 82.000 piger og kvinder i Region Syddanmark har fået den fulde vaccination for HPV. Vaccinationen blev i 2009 en del af børnevaccinationsprogrammet og anbefales til piger fra 12-års alderen.

I forhold til, hvor sikker HPV-vaccinen er, støtter Region Syddanmark sig til den ekspertise, der ligger i Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen og internationale sundhedsorganisationer har en tæt monitorering  af mulige bivirkninger til HPV-vaccinen.

Der er ikke fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinationen og en række alvorlige sygdomme og dødsfald.

Der er særligt fokus på, om der er en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og diagnosen Posturalt Ortostatisk Takykardi Syndrom (POTS). Symptomerne på POTS er bl.a. forhøjet puls og svimmelhed. POTS er en relativt ny diagnose, som også er blevet stillet hos patienter i samme aldersgruppe, før HPV-vaccinen blev indført. En sammenhæng mellem POTS og vaccinen har ikke kunnet be- eller afkræftes og vil derfor blive fulgt tæt.

Selv hvis POTS bliver anerkendt som bivirkning til HPV-vaccinen, er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at fordelene ved vaccinen overvejer bivirkningerne.

26-06-2015 | Af Sanne Safarkhanlou


Siden er sidst opdateret: 13-12-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring