Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionenpilNyhederpilHilsen fra hold 1 i indsatsen mod ebola i Sierra Leone

Hilsen fra hold 1 i indsatsen mod ebola i Sierra Leone

Hold 1 er netop nu ved at gøre klar til rejse tilbage til Danmark efter seks ugers indsats på felthospitalet i Port Loko i Sierra Leone. Her er en hilsen fra de fire syddanske sygeplejersker.

Kære kolleger i Region Syddanmark,
En hilsen fra Sierra Leone, inden vi drager hjem til 21 dages observationsperiode, inden vi atter kan vende tilbage til vores arbejde på sygehusene.
Vi har både deltaget i den patientnære pleje og i udvikling og implementering af arbejdsgange. Det skal gøre de lokale sygeplejersker i stand til senere at klare opgaverne selvstændigt og med en høj grad af hygiejnisk kvalitet og opdateret viden.
Den helt basale sygepleje varetages på en helt anderledes måde, end vi er vant til. Undervisning er derfor en vigtig del af opgaven.
Vi vejleder de lokale sygeplejersker i det, vi betragter som helt grundlæggende sygepleje. For eksempel oplærer vi dem i, hvordan man skifter ble, vasker forneden og hjælper med brusebad eller tandbørstning. Disse opgaver varetages normalt af patientens familier på de offentlige sygehuse her i Sierra Leone.
De lokale sygeplejersker er heller ikke vant til at servere og hjælpe med mad og drikke. Vi har oplevet, at maden stilles på gulvet eller i fodenden af sengen hos patienter, som slet ikke har kræfter til selv at spise.
Så vi gør meget ud af at vejlede om det, som vi i Danmark tager for givet.
 

Statsministeren på besøg i Sierra Leone - ebola
Foto: Gro Kjær fra OUH Svendborg fortalte Helle Thorning-Schmidt om den danske indsats i Port Loko, da statsministeren besøgte Sierra Leone den 19. januar 2015.
 

Udfordringer
Udfordringer er der mange af. For eksempel når vi modtager uledsagede børn, som er syge og bliver bange for at være blandt alvorligt syge og døde mennesker.
Der var for eksempel Abu på ti år, som ud over ebola også kæmpede med angst. Han prøvede at finde en voksen, som han måtte sove hos – desværre uden held, for de voksne var selv meget svækkede. Abu gik fortvivlet rundt – også ind på de stuer, hvor vi har patienter til observation for ebola. Det var svært at være vidne til. Abu døde af ebola efter få dage på hospitalet.

Det går den rigtige vej
Selv om der er mange smittede i området, er patientgrundlaget ikke så stort – som regel er der maximalt 30 patienter ad gangen. Det hænger formentlig sammen med, at kurven af nye ebola-tilfælde er knækket – det melder WHO også ud nu.
Men kampen er langt fra vundet, og der er stadig smittede. Det er ikke usædvanligt, at hele landsbyer isoleres og holdes i karantæne. Når det sker, får de mad og andre fornødenheder fra FN’s fødevarelager.
Det går den rigtige vej – og det har været spændende at få mulighed for at være her. Vi glæder os til at se jer igen – og fortælle meget mere om vores oplevelser.

Bedste hilsner fra
Tine Gerts, SHS
Dina Bødker, SVS Esbjerg
Malene Storm Eriksen, OUH
Gro Kjær, OUH

...
Du kan stadig nå at melde dig som frivillig
Danmark sender i alt fire hold sundhedsmedarbejdere til Sierra Leone.
Danske Regioner opfordrer stadig sundhedsmedarbejdere til at melde sig som frivillig.
Hvis du er interesseret i at melde dig, kan du læse mere på Region Syddanmarks rekrutteringsside
Du kan også søge direkte på regionsyddanmark.dk/ebola
Hold 2 er netop nu i gang med at forberede sig til på de kommende seks ugers indsats på felthospitalet i Port Loko.  Fra Region Syddanmark deltager en bioanalytiker, en sygeplejerske og to læger på Hold 2.


Siden er sidst opdateret: 12-02-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring