Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Forskningsnyhedsbrev fra OUH og SDU

Hovedhistorien i oktoberudgaven af Sund Forskning får du nedenfor.
Du kan læse alle historierne på www.ouh.dk/forskning - hvor du også kan tilmelde dig, så du fremover får nyhedsbrevet direkte i din email.

 

Der er opbrud i billedet af de svage gamle. Er vi blot blevet bedre til at holde de svageste i live? Eller an- kommer vi mere "fit for fight" til vores alderdom? 

Færre bliver demente, og vi trives langt bedre end forventet både fysisk og intellektuelt når vi bliver meget gamle.

Det viser de seneste forskningsresul- tater fra professor Kaare Christensen og hans forskerhold på Syddansk Universitet. 

Om aldringsforskningen
Læs abstract i The Lancet

  Sund Forskning - nyhedsbrev 2, 2013        

Professor Kaare Christensens og hans kollegers forskningsresultater har affødt overskrifter i internationale aviser og tidsskrifter hen over sommeren. F.eks. i The New York Times. Det er nemlig en positiv nyhed, at færre bliver demente, og at vi trives langt bedre end forventet både fysisk og intellektuelt, selv om vi bliver meget gamle.

- For hvert tiende år, er der 30 procent flere, der når op i 90-års alderen. Det kan selvfølgelig medføre en vis frygt for, om det skyldes at vi bliver bedre til at holde de svageste i live, og med store personlige og samfundsmæssige omkostninger til følge, forklarer Kaare Christensen.

- Vores studie tager udgangspunkt i muligheden for, at vi simpelt hen ankommer til vores alderdom i bedre form end tidligere. Og resultaterne bekræfter, at det er tilfældet.
 

Radio, tv og sundere kost
Forskningen bygger på fysiske og kognitive test af 93-årige i 1998 og 95-årige i 2010 – i alt 3500 mennesker født i hhv. 1905 og 1915. Det viste sig, at på trods af aldersforskellen på to år, fungerede de 95-årige bedre end gruppen af 93-årige tolv år tidligere. Noget kan tilskrives længere uddannelse, men det er ikke hele forklaringen, vurderer Kaare Christensen.

- Vores hypotese er, at de kognitive forskelle bl.a. kan tilskrives mødet med aviser, radio og tv tidligere i livet.  I forhold til at klare sig godt i hverdagen antog vi, at det kunne skyldes en større muskelkraft. Det var pudsigt nok ikke tilfældet, og her skal vi formentlig søge forklaringen i en kombination af et bedre hoved og en mere hensigtsmæssig indretning af hjemmene.

 

 

ældre og gode liv   100-årige undersøges i 2015
Kaare Christensen og Dansk Center for Aldringsforskning har modtaget midler fra Velux Fonden til at undersøge Årgang 1915, når de om et års tid bliver 100 år.

 

Kvinder tilpasser sig
Vi ved det godt - de fleste af os. Kvinden er i virkeligheden det stærke køn. De lever længere, og der var da også langt flere kvinder end mænd i Kaare Christensen og forskningsgruppens undersøgelse.

- På papiret burde kvinderne jo udgøre mindstedelen. Mænd er stærkere fysisk, og de bliver ikke slidt af børnefødsler. En af årsagerne til overvægten af kvinder kan være, at langt færre kvinder røg i gamle dage, mens det omvendte gjorde sig gældende for mændene. Noget andet er, at det tyder på at kvinder er bedre til at tilpasse sig og kompensere for tab - både i færdigheder og i livet i det hele taget. 


Hold fast i succesen
- Vi bliver rigtig mange, fortsætter Kaare Christensen, der holder fast i at overlevelse er en succes.

- Selvfølgelig er der ikke tale om ren idyl, og 95-årige i fuld fart på motorcykler gennem Europa. Fakta er, at halvdelen af dem vi har talt med, bor på plejehjem eller i beskyttet bolig.

- Det er også sandt, tilføjer han, at vi aldrig før har oplevet et samfund med flere ældre end yngre. Det kræver nytænkning, men da forandringerne ikke kommer i ly af natten, finder vi nok ud af det samfundsmæssigt. Vi bør nyde det positive i, at færre bliver demente og at vi ikke dør før vi er meget gamle og stadig i rimelig form.

/Helene Dambo


Om Kaare Christensen

Om Dansk Center for Aldringsforskning på SDU
 


  
 


Siden er sidst opdateret: 01-10-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring