Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Diabetespatienter på Ærø går til læge via computeren

Verner Pedersen

Verner Pedersen til konsultation ved diabetessygeplejerske Jytte Skovlund Roed på Ærø. Ved behov kan overlæge Klaus Levin kontaktes via computeren.


Verner Pedersen er diabetiker og bor på Ærø. Tre gange om året skal han til konsultation på OUH Svendborg Sygehus for at få kontrolleret sin sygdom. Men i stedet for at bruge en hel dag på at rejse frem og tilbage til fastlandet, kan han i stedet møde op på Sygehusenheden Ærø og komme i audiovisuel konsultation ved en læge, der sidder på det sydfynske sygehus.

Den telemedicinske diabetesbehandling på Ærø begyndte som et forsøg i 2005, og resultaterne er så gode, at det nu er et etableret behandlingstilbud til befolkningen på øen.

- Jeg er meget glad for, at jeg ikke behøver at rejse til Svendborg for at konsultere lægen. Det tager mig minimum seks timer at komme fra Ærø til Svendborg for en halv times konsultation, men på Ærø går der højst en time fra jeg går hjemmefra, til jeg er hjemme igen, siger Verner Pedersen.

Sygdommen har gjort, at Verner er benamputeret og dårligt gående, og han bliver hurtigt træt.

- Når man ikke har det godt, er det meget udmattende at være på farten i så mange timer. Det kan heller ikke lade sig gøre at spise regelmæssigt på sådan en rejsedag, sådan som jeg jo skal på grund af min diabetes, siger han.

Gode resultater
Det er overlæge Klaus Levin fra Medicinsk Afdeling på OUH i Svendborg, der behandler de ærøske diabetespatienter.

- Vi har erfaret, at telemedicin til diabetespatienter fungerer. Tilfredsheden blandt patienterne er meget stor, og sammenligner man med tallene i det danske diabetesregister, er deres sygdom mindst lige så godt reguleret som patienters i resten af landet, siger han.

Han peger desuden på den samfundsøkonomiske gevinst ved reducerede rejseudgifter og færre spildte arbejdsdage, når patienter kan blive behandlet dér, hvor de bor.

- Måske kan man også få gavn af telemedicinsk diabetesbehandling eller andre former for behandling på steder som Grønland, Bornholm og tyndtbefolkede områder i Danmark – der behøver jo ikke nødvendigvis at være vand imellem, for at drage fordel af løsningen, fortsætter Klaus Levin.

Han har netop fået publiceret data fra den telemedicinske løsning i det videnskabelige amerikanske tidsskrift Journal of Diabetes Science and Technology.

Diabetessygeplejerske kommer med færgen
Det telemedicinske tilbud til diabetespatienterne på Ærø går ud på, at en tilrejsende diabetessygeplejerske står for konsultationen. Når der er behov for en læge, opretter hun forbindelse med webkamera til Klaus Levin, der sidder på kontoret i Svendborg og arbejder.

Verner Pedersen er ikke utryg ved, at lægen ikke er fysisk til stede.

- Det vænner man sig hurtigt til. Lægen og sygeplejersken er de samme hver gang, og det er en stor fordel. De kender mig, og jeg føler, at jeg får en rigtig god behandling. Diabetessygeplejersken er godt inde i behandlingen, og kombinationen med lægen i den anden ende virker ganske udmærket, siger han.

- Og skulle jeg få behov for, at lægen er fysisk til stede, kan jeg jo rejse til Svendborg og møde ham, som han siger.

Svendborg som telemedicinsk værksted
OUH Svendborg Sygehus er langt fremme med telemedicinske projekter og løsninger på en lang række områder. I generalplanen for sygehuset står der, at Svendborg Sygehus skal være Region Syddanmarks værksted for afprøvning af nye telemedicinske løsninger og innovationsløsninger i bred forstand inden for det teknologiske område.

Læs Klaus Levins artikel i det videnskabelige amerikanske tidsskrift Journal of Diabetes Science and Technology.

Af kommunikationskonsulent Ane Bjerg Rasmussen


Siden er sidst opdateret: 03-02-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring