Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Underviser kolleger fra hele Europa

Operation T

Her er operationsstuen tom, men når Afdeling T to-tre gange om året har internationalt besøg, kan der være op til fire udenlandske besøgende ad gangen, mens det danske operationsteam udfører en lunge-kikkertoperation på en kræftpatient.


Flere gange om året bliver et operationsteam på Afdeling T’s operationsgang i Odense fulgt ekstra opmærksomt, når kolleger fra flere europæiske lande er på besøg.

Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T er nemlig et såkaldt Center of Excellence for VATS-lobektomi (VATS står for Video Assisted Thoracic Surgery). Kræftpatienter får ved en kikkertoperation fjernet en lungelap, og Afdeling T foretager hovedparten af alle lungeoperationer med denne teknik.


Det er ledende overlæge Gert Lerbjerg, der sammen med produktchef Anne Friis Bonde i den internationale medicinalkoncern Johnson & Johnson har fået ideen til et fælles koncept for uddannelse og udbredelse af VATS-kirurgien. Dermed er den fynske lungekirurgi blevet et lærested for kirurger og operationspersonale fra hele Europa.

Centret i Odense tilbyder kurser i VATS-kirurgi og teamdannelse i firmaet Johnson og Johnsons kursusprogrammer, som udbydes til læger og sygeplejersker i hele Europa og er tilgængelige på sundhedsfaglige kongresser. Afdeling T står for kvaliteten i hele det faglige indhold.

På operationsgangen er det et fast hold, der tager imod kollegerne fra udlandet: Det er professor og overlæge Peter Licht, der sammen med sin kollega, overlæge PhD. Claus Andersen, fra Anæstisiafdelingen, som leder det team, der står for operationerne.


I løbet af to dage overværer gæsterne tre operationer – nogle af dem på selve operationsstuen – andre via video i afdelingens konferencerum. Undervejs er der mulighed for at stille spørgsmål til hele operationsteamet .

Programmet byder også på forskellige faglige oplæg samt en middag mellem første og anden dag. Det sociale indslag er vigtigt, for de besøgende er altid mere afslappede på dag to og tør måske stille flere spørgsmål.

Besøgene fra udlandet har også lært personalet i Odense noget om kulturforskelle: Det er specielt for Danmark, at kirurger specialiserer sig i et speciale, og at sygeplejerskerne er en synlig del af operationsteamet. Afdeling T understreger netop over for sine gæster vigtigheden af, at hele operationsholdet arbejder som et team.

Operationsteamet lærte den særlige operationsmetode af en amerikansk specialist, dr. Robert McKenna i USA i 2010. Siden har de løbende holdt sig fagligt opdateret, blandt andet på kongresser i udlandet, lige som de har fået et stort internationalt netværk, de kan trække på. Begge dele er en forudsætning for at kunne være et Center of Excellence.

– Samarbejdet mellem Afd. T og Johnson og Johnson opfattes af begge parter som en win-win situation siger Gert Lerbjerg.  – Afdeling T får udbredt kendskabet og erfaringerne om VATS-kirurgi og etablering af professionelle operationsteams og bliver samtidig synlig i et styrket internationalt samarbejde. Johnson og Johnson har glæde af kunne tage mere uerfarne kirurger og sygeplejersker med til en afdeling, hvor der er høj ekspertise og erfaring med VATS-kirurgi.

Ud over flere årlige kurser afholdes hvert andet år et tre-dages symposium med deltagelse af udenlandske eksperter.

 
 


Siden er sidst opdateret: 14-07-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring