Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kan screening forebygge blodpropper?

Axel Diederichsen_1588 400x247.jpg

Mere end halvdelen af de mennesker, der bliver ramt af en blodprop, ligger slet ikke i lægernes risikogruppe. CT-skanninger har vist sig som et langt bedre redskab til at opdage begyndende forkalkninger i hjertet end lægernes nuværende risikostratificeringsmodel, og en landsdækkende undersøgelse med 40.000 tilsyneladende raske personer skal nu fastslå, om screening med CT-scanning kan forebygge blodpropper og redde liv.

Er du mand, over 60 år, overvægtig, ryger og med forhøjet blodtryk og kolesteroltal, eller har du sukkersyge? Så er du i øget risiko. Sådan diagnosticerer lægerne i dag risikogruppen for åreforkalkninger og blodpropper. Men problemet er, at over halvdelen af de mennesker, der får blodpropper, slet ikke passer på denne beskrivelse.

CT-skanninger af brystkassen har vist sig at være et langt mere præcist redskab til at finde forstadier til blodpropper i form af mikro-forkalkninger i hjertets kranspulsårer, og nu skal en stor landsdækkende undersøgelse under OUH’s nye eliteforskningscenter for sygdomme i pulsårerne kortlægge, om screeningsundersøgelser af alle 60-årige kan være med til at nedsætte antallet af blodpropper.

– Den måde, vi vurderer risikogrupper på i dag, er bestemt ikke tilstrækkelig. Min forventning er, at det kan lykkes at nedbringe antallet af blodpropper i hjertet ved at undersøge tilsyneladende raske mennesker for kalk i kranspulsårerne og tilbyde dem en forebyggende behandling. Dermed kan dette projekt blive banebrydende for forebyggelsen af blodpropper i hele verden, siger projektleder og overlæge Axel Diederichsen.

Landsdækkende undersøgelse

12 hjertecentre over hele landet har sagt ja til at deltage i screeningsundersøgelsen, der vil omfatte 40.000 raske mænd og kvinder på 60 og 65 år.

Det er dyrt at foretage en landsdækkende screeningsundersøgelse. Projektet har allerede fået penge fra blandt andre OUH, Region Syddanmark og Hjerteforeningen, men mangler endnu sponsorer, før det kan gå i gang. Hvis rutinemæssig screening indføres, uden vi ved, om screeningen kan forebygge sygdom og redde liv, så risikerer vi at spilde mange millioner, der kunne bruges mere fornuftigt.

Ligger i generne

Parallelt med screeningsundersøgelsen vil forskerne forsøge at finde de gener, der øger risikoen for at få åreforkalkninger.

– Vi tror, at risikoen for forkalkninger ligger i generne. Det må være forklaringen på, hvorfor nogle mennesker opfylder alle risikofaktorer og alligevel ikke har forkalkninger, mens andre, der hverken ryger eller drikker, kan falde om med en blodprop, siger Axel Diederichsen.

Undersøgelser har vist, at to ud af tre danske mænd over 60 år har forkalkninger i hjertet og pulsårerne. For kvindernes vedkommende er det én ud af tre.

Mere information

Axel Diederichsen

Lektor, overlæge Axel Diederichsen, Hjertemedicinsk Afdeling B, 40 19 12 27, axel.diederichsen@rsyd.dk


Siden er sidst opdateret: 28-11-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring