Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilEFC-pressematerialepilDanmarks første forskningscenter for sygdomme i pulsårerne

Danmarks første forskningscenter for sygdomme i pulsårerne

Lisette_Okkels_Jensen_1515.jpg

Mere end hvert fjerde dødsfald herhjemme skyldes hjerte-kar-sygdomme, og i mange udviklingslande rammer sygdommen flere og flere. Det faktum vil OUH gøre noget ved, og derfor opretter hospitalet nu Danmarks første tværfaglige arteriecenter, et såkaldt eliteforskningscenter, der skal forske i en lang række sygdomme og behandlingsmuligheder inden for åreforkalkning og andre alvorlige sygdomme i pulsårerne.

Hvilke mekanismer fører til, at nogle menneskers pulsårer bliver beskadiget eller kalker til? Hvorfor er diabetes- og nyrepatienter særligt udsatte for åreforkalkninger? Hvad er sammenhængen mellem hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk? Hvordan bliver vi bedre til at opdage og forebygge forkalkninger i pulsårerne, og hvilke behandlinger er de bedste for de mange forskellige patientgrupper? 

Det er nogle af de mange uafklarede spørgsmål, som et nyt eliteforskningscenter inden for arteriesygdomme på OUH skal forsøge at give svarene på.

Tværfaglig forskning

Forskning inden for sygdomme i pulsårerne er normalt adskilt på hospitalernes forskellige afdelinger, men for at bringe antallet af hjerte-kar-sygdomme ned, er det nødvendigt at styrke forskningssamarbejdet på tværs af de traditionelle skel mellem hospitalsenhederne. 

Centerleder for det nye eliteforskningscenter for arteriesygdomme, professor, overlæge Lars Melholt Rasmussen, forklarer:

– Sygdomme i pulsårerne gør jo ikke ondt i årerne, men i de organer, de leder blodet til, og derfor behandles sygdommen rundt på de mange forskellige hospitalsafdelinger, der tager sig af de ramte organer. Men pulsårerne består i deres grundopbygning af det samme, og det er også de samme sygdomme, der opstår i dem, uanset hvor de fører blodet hen. Derfor er det noget helt nyt – men yderst relevant – at studere pulsårerne på tværs af de forskellige specialer. 

De berørte specialer i OUH’s eliteforskningscenter for arteriesygdomme kommer blandt andet fra Nyremedicinsk Afdeling, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, Endokrinologisk Afdeling og Kardiologisk Afdeling.

– Fundamentet i eliteforskningscentret er OUH’s dygtige forskere, der allerede er langt fremme med forskningen på hver deres felt. Samtidig råder SDU over et antal forskere, som har stor erfaring i forskning i basale fysiologiske og molekylære forhold i pulsårerne. Nu skal vi udnytte hinandens potentialer bedre, så vi opnår synergieffekter af forskningen, siger Lars Melholt Rasmussen og understreger, at det er intentionen med tiden at rekruttere endnu flere forskningstalenter til centret fra hele verden.

Den hyppigste dødsårsag i Danmark

Antallet af nye tilfælde af åreforkalkning – den talmæssigt dominerende arteriesygdom – er faktisk faldet i Danmark gennem de senere år. Men det er fortsat den hyppigste dødsårsag herhjemme og skyld i mere end hvert fjerde dødsfald, og i mange dele af verden er antallet af sygdomstilfælde kraftigt stigende.

– Hvis det skal lykkes os at reducere antallet yderligere, er det nødvendigt med helt nye initiativer, der gør os klogere på baggrunden for pulsåresygdomme, og at udvikle en mere præcis diagnostik, bedre screening og effektiv, skræddersyet behandling, siger Lars Melholt Rasmussen.

Flere informationer

Professor, overlæge Lars Melholt Rasmussen, centerleder for CIMA, 24 42 21 60 eller 21 15 81 16, lars.melholt.rasmussen@rsyd.dk  

 

Lars Meklholt Rasmussen

 

Læs også artiklen Kan screening forebygge blodpropper? og oversigten over CIMA's forskningsområder


Siden er sidst opdateret: 28-11-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring