Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilEFC-pressematerialepilDødelige allergier skal kortlægges i nyt eliteforskningscenter

Dødelige allergier skal kortlægges i nyt eliteforskningscenter

Charlotte_Moertz_1665.jpg

Nogle mennesker er så overfølsomme over for bestemte fødevarer, lægemidler eller insektstik, at de risikerer at dø, hvis de bliver udsat for selv små mængder. Denne alvorligste form for allergi kaldes anafylaksi og bliver omdrejningspunktet for et nyt eliteforskningscenter på OUH – Odense Research Center for Anaphylaxis (ORCA).

Lægerne ved i dag ikke ret meget om, hvorfor nogle patienter reagerer med anafylaktisk shock, mens andre anafylaksi-patienter kun oplever symptomer for eksempel i form af kløe i mundhulen eller nældefeber på kroppen ved samme stimulus.

Det er også uklart, hvorfor nogle patienter er meget følsomme og ikke tåler et milligram hasselnød, mens andre først reagerer på indtagelse af flere gram nødder.

– Men vi tror, at vi kan blive de første i verden, der kan svare på dét, siger centerleder for ORCA, Carsten Bindslev-Jensen, der er professor og ledende overlæge på OUH.

Det er også uklart, hvor mange der lider af sygdommen. Carsten Bindslev-Jensen peger på, at to til tre pct. af befolkningen er i risiko for at udvikle den potentielt dødelige allergiske reaktion.

Det nye eliteforskningscenter skal derfor blandt andet undersøge hyppigheden af anafylaktiske reaktioner og hvad der udløser dem, der skal forskes i, hvordan man kan stille diagnosen og forebygge, før patienterne bliver bragt bevidstløse ind på skadestuen med det første anfald, og et af målene er at udvikle en allergivaccination over for fødevarer. I alt 14 nye forskningsprojekter skal oprettes under det nye eliteforskningscenter for anafylaksi.

Ofte manglende opfølgning
Den eneste effektive behandling af anafylaksi er hurtig indsprøjtning med adrenalin, men foreløbige tal peger på, at alt for få tilbydes denne livreddende behandling på landets skadestuer. Derfor er det vigtigt, at patienterne bliver udstyret med adrenalin og lærer at behandle sig selv. Men mange oplever blot at blive sendt hjem igen fra skadestuen uden den rette hjælp og vejledning, efter at have oplevet en anafylaktisk reaktion.

– Det er ikke godt nok. Patienterne skal udredes og lære at behandle sig selv. Hvis man ikke ved, hvad man ikke kan tåle, og hvis man ikke lærer, hvordan man skal beskytte sig selv med en adrenalin-sprøjte, fører sygdommen også til angst og social isolation, og den kan dermed være invaliderende, siger Carsten Bindslev-Jensen.

 

Mere information:
Professor Carsten Bindslev-Jensen, ledende overlæge, centerleder for ORCA, 20 25 40 77.

Carsten Bindslev-Jensen

Læs også artiklen Løbershock - en livsfarlig kombination af hvede og motion og oversigten over ORCA's forskningsområder


Siden er sidst opdateret: 16-01-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring