Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilNyhederpilSikre igangsættelser af fødsler i Odense

Sikre igangsættelser af fødsler i Odense

Den 11. marts 2012 bragte DR1 et indslag om brugen af ”Cytotec” til igangsættelse af fødsler. Indslaget sår tvivl om sikkerheden i forbindelse med igangsættelse af fødsler. Her kan du læse om vores procedurer i forbindelse med igangsættelse af fødsler i Odense.

Der skal være en god grund til at sætte en fødsel i gang. Hvis der er større risiko for komplikationer for mor og barn ved at fortsætte graviditeten end ved at sætte fødslen i gang, så anbefaler vi igangsættelse. Det kan for eksempel dreje sig om en kvinde, der har udviklet svangerskabsforgiftning i en sådan grad, at der er risiko for mors og barns helbred.

Der er forskellige metoder til at sætte fødsler i gang. Når livmoderen ikke er helt klar til fødsel, starter igangsættelsen med en modning af livmoderhalsen. Til det formål anvendes en stikpille med hormonet prostaglandin, for eksempel ”Minprostin” eller ”Cytotec”. Prostaglandin virker især blødgørende på livmoderhalsen, men kan også fremkalde rigtige veer. Prostaglandinet kan i få tilfælde virke så kraftigt på livmoderen, at der opstår ”vestorm”. Det vil sige, at kvinden får så hyppige veer, at det kan påvirke barnet, hvis ikke der gribes ind i tide. Før en igangsættelse undersøger vi derfor mor og barn grundigt. Vi sikrer os, at barnet i maven har det godt, og at det er forsvarligt at sætte fødslen i gang. Overvågningen af mor og barn fortsætter også i tiden efter at behandlingen er opstartet, hvor vi igen sikrer os, at alt er, som det skal være. Med udgangspunkt i den enkelte kvindes situation vurderes det nu, om hun kan tage hjem i ventetiden eller om hun skal forblive i afdelingen. Før en eventuel hjemsendelse får kvinden og hendes pårørende grundig information om, hvordan de skal forholde sig derhjemme, og hvornår de skal henvende sig igen – og ingen sendes hjem, medmindre de er trygge ved det.

Du er velkommen til at kontakte os, såfremt du har behov for yderligere information.

Jordemødre og fødselslæger i Odense, telefon 65 41 23 44.

 

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 16-03-2012 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring