Dette er tekstversionen af Flere diabetespatienter får nu glæde af sammedagskomplikationsscreeening
Klik her for at komme til den grafiske version af Flere diabetespatienter får nu glæde af sammedagskomplikationsscreeening

Forside - Læs op - Sitemap


Flere diabetespatienter får nu glæde af sammedagskomplikationsscreeening


Første diabetespatient fra almen praksis til sammedagskomplikationsscreening på SDCO

Foto: Simon Bo Sørensen er den første patient, der er blevet henvist til sammedagskomplikationsscreening fra sin praktiserende læge - her ses han med sekretær Mette Moses fra SDCO's modtageambulatorium, der i dagens anledning overrækker ham en gave
 

Muligheden for at få taget blod- og urinprøver og screenet øjne og fødder på én og samme dag bliver nu også tilgængeligt for patienter, der ikke er direkte tilknyttet et sygehus. En af dem er Simon Bo Sørensen fra Otterup, der som den første patient fra almen praksis var til sammedagskomplikationsscreening på SDCO


- Det er et vanvittigt godt tilbud!

En glad Simon Bo Sørensen kunne mandag den 1. marts forlade Steno Diabetes Center Odense (SDCO) efter kun to timer på klinikken. I det tidsrum fik han både undersøgt øjne og fødder samt taget blod- og urinprøver.

- Når man har diabetes, er der rigtig mange kontroller i løbet af et år, og jeg kan godt drukne i det. Med det her tilbud er mit liv blevet væsentligt nemmere. Det tog ingen tid, og der var bare styr på det, fortæller han.

Tilbuddet hedder ”sammedagskomplikationsscreening” og betyder, at man som diabetespatient får foretaget alle de nødvendige screeninger for senkomplikationer på én og samme dag.

Indtil nu har tilbuddet været til de patienter, der er tilknyttet SDCO og dets partnersygehuse, men fra 1. marts blev det udvidet til en række udvalgte lægehuse på Fyn.

Et nemmere liv med diabetes

Simon Bo Sørensen har type 2-diabetes og bor i Otterup. Han er den første patient, der er blevet henvist til sammedagskomplikationsscreening fra sin praktiserende læge. Og det bliver ikke sidste gang, at han takker ja til den mulighed.

- Da min læge spurgte mig, sagde jeg ja tak med det samme, og nu, hvor jeg har prøvet det, vil jeg meget gerne fortsætte, fortæller han.

Det glæder centerdirektør på SDCO Jan Erik Henriksen, at man nu også så småt er begyndt at udbrede tilbuddet til patienter i almen praksis.

- Dét, at få taget både blod- og urinprøve, øjen- og fodscreening på én og samme dag, er med til at gøre livet væsentligt nemmere for mennesker med diabetes, og det glæder mig meget, at flere nu får adgang til den mulighed. Det er noget af det, vi er sat i verden for, fortæller han.

Det er patientens egen praktiserende læge, der bibeholder opfølgningen og stadig varetager den efterfølgende behandling af patienten. Men også her står SDCO til rådighed.

- Hvis lægen identificerer nogle problemstillinger, så kan han eller hun kontakte os og få den nødvendige sparring. Det er et allerede eksisterende tilbud, der gælder alle patienter, fortæller han.

Praktiserende læge Mads Valberg Hemmingsen fra Lægerne på Lærkevej i Otterup er en af de første læger, der er blevet tilknyttet projektet. Han glæder sig til at se, hvordan patienterne oplever sammedagskomplikationsscreeningen.

- Mange af dem har haft diabetes i mange år og er allerede tilknyttet en fodterapeut og en øjenlæge, så jeg var lidt spændt på, om de ville sige ja. Men det har de alle sammen gjort, og jeg har allerede henvist de første 10 patienter. Nu er jeg spændt på at høre deres tilbagemeldinger.

Baseret på tilbagemeldinger fra patienterne og de praktiserende læger vil tilbuddet blive fintunet og derefter udbredt til en større gruppe af læger i Odense i starten af sommeren.

Det er planen, at tilbuddet på sigt skal rulles ud i hele Region Syddanmark.

Fakta om sammedagskomplikationsscreening

 

 1. Siden januar 2019 har Steno Diabetes Center Odense tilbudt diabetespatienter fra diabetesambulatoriet at få alle de nødvendige screeningsundersøgelser, herunder blod – og urinprøve samt øjen- og fodscreening, på én og samme dag og tillige få svar på disse fra deres diabeteslæge.
   
 2. Initiativet kaldes ”sammedagskomplikationsscreening” og er løbende blevet implementeret på de øvrige matrikler i regionen.
   
 3. Fra 1. marts 2021 blev tilbuddet også tilgængeligt for patienter i almen praksis, i første omgang fra udvalgte lægehuse på Fyn. De får prøvesvar fra deres egen praktiserende læge, der har mulighed for at sparre med SDCO omkring den efterfølgende behandling.
   
 4. Planen er, at der skal mindst 500 patienter fra almen praksis igennem i løbet af 2021, hvorunder der foretages en finjustering af tilbuddet. På længere sigt skal tilbuddet udrulles i hele regionen.
   
 5. SDCO er den første i landet til at tilbyde denne løsning til alle patienter i almen praksis. I Steno København har man lavet noget tilsvarende, men kun for en udvalgt gruppe særligt sårbare patienter.Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk