Dette er tekstversionen af Ny app skal hjælpe borgere med diabetes
Klik her for at komme til den grafiske version af Ny app skal hjælpe borgere med diabetes

Forside - Læs op - Sitemap


Ny app skal hjælpe borgere med diabetes


Alt om diabetes app til sundhedsprofessionelle

Ny app 'Alt om Diabetes' skal give sundhedsprofessionelle hurtigere adgang til viden, når de skal behandle borgere med diabetes. Foto: Vibeke Toft-Nielsen

Steno Diabetes Center Odense (SDCO) har netop lanceret app’en ”Alt om Diabetes”, der giver sundhedsprofessionelle hurtig adgang til viden, når de skal behandle borgere med diabetes. App’en vil ikke kun komme fagpersoner til gavn, men også de mere end 250.000 danskere, der lever med diabetes

 
Står man som sundhedsprofessionel med en borger, der pludselig får insulinchok eller har alarmerende højt blodsukker, er man nødt til at handle hurtigt
 
En ny app fra Steno Diabetes Center Odense (SDCO) skal sikre, at man er klædt på til at håndtere situationer som disse. Med få klik er der adgang til den nyeste viden om diabetes med alle de oplysninger og procedurer, man har brug for som fagprofessionel i mødet med borgerne. 
 
App’en, der hedder ”Alt om diabetes”, er netop blevet tilgængelig i App Store, Google Play og på Sundhed.dk. Den er gratis og målrettet alle de sundhedsprofessionelle, der arbejder med mennesker med diabetes - såsom sygeplejersker, sosu-assistenter, fodterapeuter, fysioterapeuter og diætister. 
 
Projektleder Paula Wibroe Leth, Steno Diabetes Center Odense, OUH
Projektleder Paula Wibroe Leth, SDCO Sundhedsteknologi, står bag udviklingen af app'en i samarbejde med sundhedsprofessionelle i Region Syddanmark. Foto: Vibeke Toft-Nielsen
 
Det er Projektleder Paula Wibroe Leth fra SDCO, der står bag app’en i et samarbejde med flere end 30 sundhedsprofessionelle fra hele Region Syddanmark. 14 ud af 22 syddanske kommuner har været med på sidelinjen. 
 
- Formålet var at samle alt det, der tidligere lå i Diabeteshåndbogen, og så holde den opdateret, så man altid har adgang til den aktuelle viden inden for diabetes. App’en skal være det primære værktøj, man benytter både før, under og efter mødet med borgeren eller patienten, fortæller hun.
 
Foreløbig ligger også to instruktionsvideoer til injektionsteknik og fodpleje.
 

Kan hindre utilsigtede hændelser

Det, at det hele nu er samlet i én og samme app, kan blandt andet være med til at hindre utilsigtede hændelser, altså situationer der kan være potentielt skadelige for enten borgeren eller den sundhedsprofessionelle.  
 
- Kravene til ansatte i sundhedssektoren stiger hele tiden. De skal favne mange kroniske sygdomme – ikke kun diabetes -  og mange problemstillinger kan være ret komplekse. Hvis man ikke ved præcis, hvad proceduren er i en given situation, kan det gå ud over kvaliteten af plejen til borgeren, eller man kan risikere at stå i en potentielt farlig situation. Med app’en har man nu et værktøj at støtte sig til, fortæller hun. 
 
Én af dem, der glæder sig over app’en, er diabeteskoordinator på Sygehus Lillebælt Marianne Svarrer Jakobsen.
 
- Det er et genialt værktøj, som vi har ventet meget længe på. Dét, at man nemt og hurtigt kan få adgang til de oplysninger, man skal bruge, bliver en stor hjælp i hverdagen, både på sygehusene og i hjemmeplejen, fortæller hun.
 
For netop tilgængeligheden er vigtig, mener sygeplejerske Kristine Hjortbak Hvelplund fra Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune. 
 
- For os, der arbejder med diabetes, er det et fantastisk arbejdsredskab, der bliver nemt at bruge i hverdagen. Der er garanti for, at den tilgængelige viden er opdateret og anvendelig, så når man for eksempel står ude i borgerens hjem og bliver i tvivl om en procedure for enten for højt eller for lavt blodsukker, kan man med det samme få anvist nogle handlemuligheder. Samtidig kan man inddrage borgerne i for eksempel injektionsteknik, senfølger eller mulighed for forebyggelse med ganske få klik, fortæller hun. 
 
Tidligere måtte man slå op i Diabeteshåndbogen. Men den var besværlig at tilgå, mener hun. 
 
- Så skulle man huske at printe alle opdateringerne eller finde den seneste version på en computer. Det var meget tidskrævende, fortæller hun.
 

Kan bruges af alle

Selvom app’en primært er målrettet sundhedsprofessionelle, kan også borgere med diabetes med fordel gøre brug af den. Det mener Sarah Gaardsmand Gjaldbæk, fysioterapeut ved Center for Sundhed og Forebyggelse i Odense Kommune.
 
- Mange interesserer sig for deres egen sygdom og vil gerne have adgang til den nyeste viden. Derfor er det super godt at kunne henvise borgerne til en app, hvor de kan læse kvalificeret viden om diabetes. Viden og egenomsorg går hånd i hånd, så det gør dem også bedre i stand til at tage vare på sig selv, mener hun. 
 
App’en er blot én af flere tiltag, der skal understøtte SDCO’s mission om at gøre livet bedre for mennesker med diabetes og være drivkraft bag en forbedret kompetenceudvikling og uddannelse af sundhedsprofessionelle.
 
I Region Syddanmark alene er der rundt regnet 60.000 borgere med diabetes, hvoraf cirka halvdelen vurderes at have jævnlig kontakt med en sundhedsprofessionel.
 

For yderligere oplysninger kontakt

Projektleder Paula Wibroe Leth, SDCO
Tlf. 2384 3293

Fakta om app’en “Alt om diabetes”

 

 
SDCO drives og ejes af Region Syddanmark og er støttet af en 10-årig bevilling på 1,4 mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden.Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk