Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilBehandling af kvalme i forbindelse med stråleterapi mod livmoderhalskræft - kan det gøres bedre?

Behandling af kvalme i forbindelse med stråleterapi mod livmoderhalskræft - kan det gøres bedre?

Sund Forskning nr 6 2018 - ondt i maven

 

Kvalme og opkastninger er nogle af de frygtede bivirkninger, når kræftpatienter gennemgår behandling.  Et nyt projekt på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet ønsker at forudsige risikoen for kvalme og opkastninger og evt. forhindre, at fremtidige patienter skal opleve dette i forbindelse med deres kræftbehandling.

I 2016 afsluttede Cand.med. Christina H. Ruhlmann fra Syddansk Universitet og Odense Universitet Hospitals onkologiske afdeling sit Ph.d. projekt, som ændrede forebyggelsen af kvalme og opkastninger i forbindelse med behandling af livmoderhalskræft, så man i dag medicinerer patienterne med 3 slags medicin mod kvalme og opkastninger inden kemoterapi.

Med afsæt i sit Ph.d. projekt ønsker Christina Ruhlmann nu at undersøge bl.a. data vedrørende strålebehandling fra de i alt 205 danske patienter, som deltog heri, i et nyt projekt.

Formålet med det nye projekt er at undersøge, om der er sammenhæng mellem stråledosis til tarmen og kvalme/opkastninger i forbindelse med kemo-radioterapi for livmoderhalskræft.

-Ved kemo-radioterapi for livmoderhalskræft kan der forekomme stor variation i størrelsen af det område i underlivet, der behandles med stråler. Som følge af variation i kræftknuders størrelse og udbredelse, vil der også være stor variation i bestråling af omkringliggende organer, f.eks. tarmen. Vi ved, at bestråling af tarmen giver risiko for kvalme og opkastning Med projektet vil vi se, om vi kan lave en model til at forudsige risikoen og dermed kunne give en mere individualiseret forebyggelse af kvalme og opkastning i fremtiden.

Undersøgelsen bliver den største af sin art, fortæller Christina Ruhlmann; - I det randomiserede studie, som ligger til grund for det kommende projekt, fulgte vi patienterne gennem hele deres behandling, hvilket giver os et godt grundlag for at kunne evaluere data på basis af stråleplaner og blodprøver i gennem forløbet. Der foreligger pt. Ingen lignende studier til sammenligning i forhold til størrelse og metodik.

 

Behandling defineret af dine gener i fremtiden?

I projektet vil Christina Ruhlmann udover at undersøge strålebehandlingens effekt på kvalme og opkastning også analysere patienternes blodprøver for at vurdere, om der er en sammenhæng mellem patienternes genetiske profil og risikoen for opkastning/kvalme.

-Vi er ikke klar over, om der en sammenhæng mellem patientens gener og kvalmemedicinens effekt hos den enkelte patient. Dette ønsker vi også at undersøge i projektet; forklarer Christina Ruhlmann.

Hvis projektet viser sig, at der kan være en genetisk disponering i forhold til medicinens effekt på patienterne, forventes det at resultere i en mere målrettet medicinsk behandling i fremtiden til gavn for disse patienter.

 

Sikre gennemførelsen af behandlingen

For livmoderhalskræftpatienten kan kvalme og opkastninger have en yderst negativ effekt. Nogle kan opleve så meget ubehag, så gennemførelsen af behandlingen kan blive et problem.

– Vi har ikke patienter med livmoderhalskræft, der ikke gennemfører behandling med nutidens understøttende behandling, men kvalme og opkastning kan være til meget stor gene for patienten, der gennemgår en kræftbehandling; fortæller Christina Ruhlmann. Hun fortsætter; - Summen af bivirkninger for disse patienter er betydelig, så hvis man kan undgå kvalme og mindre forbrug af medicin for nogle af patienterne, vil det give mening for patienten såvel som for samfundet. Hun afslutter med at konstatere; - Det gælder om at udvælge de rigtige patienter til den rigtige kvalmemedicin, da det jo ikke giver mening at give medicin til patienter, der måske ikke har behov for det.

FAKTA

Christina Ruhlmanns post.doc. projekt har modtaget 700.000 DKK fra Kræftens Bekæmpelse og vil blive afviklet i perioden 2019-2020.Læs mere om hvilke andre projekter, som Kræftens Bekæmpelse har givet midler til på organisationens hjemmeside.

Læs her resultaterne fra Christina Ruhlmanns Ph.d. projekt ” Efficacy and safety of fosaprepitant for the prevention of nausea and emesis during 5 weeks of chemoradiotherapy for cervical cancer (the GAND-emesis study): a multinational, randomised, placebo-controlled, double-blind, phase 3 trial”. 

 


 

 MERE AT VIDE? 

 

Sund Forskning nr 6 2018 - Christina Ruhlman

Cand.med. og Ph.d. Christina Ruhlmann fra SDU/OUHs onkologiske afdeling
 

Mail

christina.ruhlmann@rsyd.dk

Telefon

6541 3349

 

 

/Lene Hinnerup Hartmeyer


Siden er sidst opdateret: 18-12-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring