Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Vækst hos grønlandske børn

Sund Forskning nr. 4, 2018 - Grønland

 

Tiderne er forbi, hvor børn i Grønland blev betragtet som små.

-I de grønlandske byer har man gennem en årrække kunnet se, at de lokale børn er blevet højere i forhold til tidligere generationer. Nu er denne iagttagelse blevet videnskabeligt dokumenteret, siger Marius Kløvgaard, læge og forsker bag et nyligt offentliggjort forskningsprojekt om grønlandske børns vækst.

Tidligere undersøgelser har således vist, at grønlandske børn havde en helt speciel kropsbygning. Børn i Grønland var kortere, men vejede det samme som børn i Danmark. Dette specielle vækstmønster har man ikke længere kunnet genfinde i det nye forskningsprojekt fra SDU, hvor 279 drenge og piger i alderen 6 til 10 år fra hovedstaden Nuuk og byen Ilulissat har fået målt deres højde og vægt.

-I dag er grønlandske børn lige så høje som danske børn, når de når puberteten. Og de vejer endda mere, siger Marius Kløvgaard, som selv har været i Grønland for at indsamle data til projektet, og fortsætter:

-Derfor har vi for første gang nogensinde lavet specielle vækstkurver for grønlandske børn, som lægerne og sundhedsplejerskerne i Grønland kan bruge, når læger og sygeplejersker skal vurdere, om børn trives og vokser, som de bør.

 

Gener og mødrenes vægt

Ifølge Marius Kløvgaard og forskningsgruppen bag kortlægningen af de grønlandske børns højde og vægt, der blandt andet tæller læger fra Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, sygehuset i Ilulissat, OUH og Statens Institut for Folkesundhed, er der flere årsager til, at grønlandske børn i dag bliver højere og vejer mere.

-Mange grønlændere har i dag en eller flere forfædre, som kommer fra Skandinavien. Så genetisk ligner grønlændere i dag mere europæere, end tidligere. Det kan være en af forklaringerne på, at grønlandske børn i dag vokser på samme måde som danske, siger Marius Kløvgaard.

Han tilføjer, at en anden vigtig årsag er, at en stor del af de undersøgte børns mødre var overvægtige, og at overvægtige mødre hyppigt føder store børn, som så bliver ved med at være store resten af barndommen.

 

Raske børn

Dertil har forskningsgruppen i en tidligere undersøgelse vist, at grønlandske børn stort set fejler det samme som børn i Danmark, og at de faktisk går færre gange til lægen end danske børn.

-Grønlandske børns helbred er i dag lige så godt som danske børns, hvis ikke bedre. De har i dag ikke flere alvorlige sygdomme, hvilket tidligere kunne være en forklaring på, at de ikke blev så høje, siger Marius Kløvgaard og henviser til eksempelvis tuberkulose.

Han og forskningsgruppen håber, at det bliver muligt at følge de 279 børn, indtil de bliver voksne, så det bliver muligt at kortlægge, præcist hvor høje grønlandske børn i dag ender med at blive. 

 

 

FAKTA

 

Videnskabelig artikel:

Den videnskabelige artikel »Growth of children in Greenland exceeds the World Health Organization growth charts« kan findes via linket: http://dx.doi.org/10.1111/apa.14369.

 

 


 

 

 MERE AT VIDE? 

 

Sund Forskning nr. 4, 2018 - Marius Kløvgaard

Marius Kløvgaard 

 

Mail

mks@c.dk

 

Telefon

29802281

 

 

Sund Forskning nr. 4, 2018 - Henrik Thybo Christensen

Professor på SDU/Odense Børnekohorte Henrik Thybo Christesen

 

Mail

henrik.christesen@rsyd.dk,

 

Telefon

2137 0888

 

 

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 08-06-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring