Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Stærke bånd mellem Harvard og Odense

Sonia og Bente - Forskningsnyhedsbrev
Professor Bente Nørgård, Center for Klinisk Epidemiologi, OUH/SDU (tv) og professor Sonia Friedman foran en poster for et af deres fælles forskningsprojekter.  

 

I mange år har professor Sonia Friedman fra Brigham and Women’s Hospital in Boston fulgt professor Bente Nørgaards forskning i inflammatoriske tarmsygdomme. Bente Nørgaard er daglig leder af Center for Klinisk Epidemiologi, OUH og SDU, og i dag er de to tæt forbundet fagligt og personligt gennem deres fælles mål; at tilvejebringe viden om de udbredte sygdomme. Sund Forskning har bedt Sonia Friedman fortælle om sin karriere, sine mål og sin ’vej’ til Odense.

Din karrierevej og dit særlige forskningsområde
”Jeg specialiserede mig mave-tarmsygdomme på Mount Sinai Hospital i New York og efterfølgende i min ansættelse på Harvard’s Brigham and Women’s Hospital, hvor jeg nu har arbejdet i næsten 18 år. Næsten alle mine patienter lider af en inflammatorisk tarmsygdom; Colitis Ulcerosa og Morbus Crohn. De er unge, mange går på universitetet, og de vil gerne have børn, så konsekvenserne af deres sygdom er meget alvorlige for dem, og deres liv og livskvalitet – og også for mig, fordi jeg altid har interesseret mig for fertilitet, graviditet og udfaldet af fødsler.

Siden min første ansættelse har jeg fulgte Bente Nørgaards forskning meget tæt og nærlæst hvert eneste resultat. Et af de første var helt tilbage i 2007 og handlede om medicinering og graviditet. Den fangede mig, og jeg skrev efterfølgende en artikel, som resulterede i en del skriveri frem og tilbage mellem os. Så faktisk kan man sige, at hun dengang gav min interesse for forskning et stort skub fremad. For at være helt ærlig har Bente altid været min akademiske helt og inspirator – og i dag har hun i øvrigt samme position på Harvard, som jeg har på OUH og SDU. ”

Dit konkrete udbytte af samarbejdet?
“Jeg har lært rigtig meget af Bente Nørgaard, som efter min bedste overbevisning har skrevet de vigtigste artikler på området – og selvfølgelig også af hendes kolleger. Vores samarbejde giver mig mulighed for at forske og skrive – to discipliner, jeg ikke dyrkede tidligere. Og i dag tør jeg godt sige, at jeg laver præcis det, jeg altid har ønsket at gøre; nemlig at forene forskning og det kliniske arbejde.
Helt konkret har jeg fået mulighed for at dykke ned i epidemiologisk forskning; hvordan leder man efter de korrekte informationer i databaser, og hvad er det muligt at finde oplysninger om. Med andre ord; hvilken former for forskning kan vi udføre med de data, der findes i Danmark, og som vi i øvrigt ikke er i besiddelse af på mit hospital.”

Hvad bidrager du med til forskningen I Odense?
“Kort fortalt er svaret, en stor mængde data fra patienter og min kliniske erfaring med dem. I mange år har jeg fulgt patienter og deres udfordringer helt tæt på. Den viden er vigtig, når vi skal finde vigtige spørgsmål til vores forskning: Hvilke emner er vigtige at tage op, hvis vi skal hjælpe kvinder og mænd med en inflammatorisk tarmsygdom. Og på den måde sikrer vi, at forskningen i høj grad er relevant for patienterne – både nu og i fremtiden.

Derudover er jeg med til at skaffe de nødvendige midler til forskningen. I de her dage er vi ved at forberede en ny ansøgning. Vores sidste bevilling – en senior research grant over tre år fra ’The Crohn’s and Colitis Foundation of America – er ved at løbe ud.

Hvorfor kalder inflammatoriske tarmsygdomme på mere forskning?
”Flere og flere bliver ramt af sygdommen, og det gælder stort set for hele verden. I Europa, Canada og USA er raten højest, og ser vi på Danmark alene, ligger landet på en top tre liste sammen med Færøerne og Island.
Desværre kan vi ikke skimte positive forandringer I horisonten, og vi har heller ikke de endelige svar på spørgsmålet “hvorfor”? Vi formoder, at årsagen skal findes i kosten og miljøet. Hvad angår det første, kan vi se, at en del mennesker født bl.a. i Asien får sygdommen, når de flytter til USA. Grunden til det kan være ændringer i kosten. Med hensyn til miljøet ved vi, at nye og ukendte bakterier kan sætte sygdommen i gang, hvis man er født i et meget rent miljø og ikke tidligt er udsat for ret mange bakterier. Et relevant spørgsmål er også, om det store forbrug af antibiotika har negative konsekvenser for immunsystemet.”

”Jeg ville gerne arbejde her på fuld tid”
“Jeg er i alt i Danmark to uger fordelt hen over et år, og jeg har kun godt at sige. Bente Nørgaard er en strålende vært. Landet er smukt. Luften er ren og danskerne er mindre stressede og meget interesserede i andre mennesker uanset deres baggrund og nationalitet. Faktisk er jeg sikker på, at danskerne er langt lykkeligere end amerikanerne, og jeg må tilstå, at jeg er så vild med Odense, at jeg gerne ville arbejde her på fuld tid.”
Og så er det tid at vende tilbage til et vigtigt stykke arbejde; ansøgningen om midler fra The National Institute of Health i USA. En stor portion forskningsprojekter venter på at blive ført ud i livet.
 

 

FAKTA:
Eksempler på fælles artikler fra Friedman/Nørgård:
Nørgård BM, Larsen PV, Fedder J, de Silva PS, Friedman S. Live birth and adverse birth outcomes in women with ulcerative colitis and Crohn’s disease receiving assisted reproduction – a 20 year nationwide cohort study.
 

Nørgård BM, Magnussen B, Larsen MD, Friedman S. Reassuring results on birth outcomes in children fathered by men treated with azathioprine/6-mercaptopurine within three months before conception – a nationwide cohort study.
 

Larsen MD, Freidman S, Magnussen B, Nørgård BM. Birth outcomes in children fathered by men treated with anti-TNF-α agents before conception.
 

Friedman S, Larsen PV, Fedder J, Nørgård BM. The reduced chance of a live birth in women with inflammatory bowel disease receiving assisted reproduction is due to a failure to achieve a clinical pregnancy.
 

Friedman S, Larsen PV, Fedder J, Nørgård BM. The efficacy of assisted reproduction in women with inflammatory bowel disease and the impact of surgery - a nationwide cohort study. Inflamm Bowel Dis.


Kammerlander H, Nielsen J, Kjeldsen J, Knudsen T, Friedman S, Nørgård B. The effect of disease activity on birth outcomes in a nationwide cohort of women with moderate to severe inflammatory bowel disease.


/Helene Dambo


 


Siden er sidst opdateret: 30-05-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring