Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

En livstruende allergisk reaktion gør hverdagen risikofyldt

Peanutallergi hos børn og unge: 
 
Billede nyhedsbrev 1 2017
 
 

Fra det ene øjeblik til det andet kan en fødevareallergiker gå fra rask til alvorligt og livstruende syg. Det påvirker både familien og den, der er ramt. Et nyt forskningsprojekt i regi af Eliteforskningscentret ORCA, OUH og SDU, har undersøgt, hvad det betyder for børn og unge at opholde sig uden for deres sikre hjemlige zone.


70 unge patienter mellem 12 og 23 år med diagnosticeret peanutallergi har svaret på en række spørgsmål, der alle tager udgangspunkt i almindelige hverdagssituationer. ”Hvornår er du sikker, usikker, og hvornår er alt risikabelt.” De unge gav et tilsvarende spørgeskema videre til deres forældre og søskende og måtte også invitere to venner til at give bud på svar. Udgangspunktet var for deres vedkommende at tilkendegive graden af sikkerhed og usikkerhed på deres barns, søskendes eller vens vegne.
 

Spørgsmålene handler om alt det, raske børn og unge bare gør i hverdagene uden at tænke nærmere over det, og som unge med fødevareallergi også foretager sig; tager på ferie og besøg hos venner, går til aktiviteter og til fest. De adspurgte svarede med farverne grøn for sikker zone, gul for usikker og rød, når situationen er risikabel.

– Aldersgruppen er sårbar – især de ældste, fordi de er på vej væk fra folkeskolen og familiens trygge omgivelser. De skal i gang med gymnasietiden eller anden uddannelse, og de flytter måske hjemmefra til en hverdag, hvor de skal stå på egne ben, forklarer udviklingssygeplejerske, cand.scient.san. og ph.d. Anette Steensgaard, Allergicentret, OUH.
 

Et par bekymrende punkter
– Forældre, søskende og venner havde ret godt styr på, hvordan deres ’barn, søskende, ven’ har det i de givne tilfælde og svarede stort set det samme som den unge selv. Dog er der et par punkter, der bekymrer os. For det første var ikke alle venner klar over, at allergien kan resultere i en akut og måske livstruende reaktion, som kræver behandling. Derudover vidste kun lidt over halvdelen af vennerne, hvad en adrenalin-pen (en ’pen’ med akutmedicin i form af adrenalin) er, og hvilken betydning det har, at barnet eller den unge altid har den med sig, siger Anette Stensgaard. 

En vigtig risikovurdering
I relation til medicinen viser undersøgelsen, at 65 % har pennen med, selv om de er i en sikker zone, 85 % tager medicinen med, når de ved, de kan komme ud for noget usikkert, og 94 % medbringer den i tilfælde, hvor de forventer, at situationen kan være risikabel. Altså tager børnene og de unge en risikovurdering. Det er bare ikke helt nok, mener Anette Stensgaard:
 

– Selv en sikker situation kan være risikofyldt. Måske har burgerfabrikanten ændret en lille smule på burgerbollen, måske har en kniv eller ske ved et uheld været i en forkert serveringsskål, selv om værterne har taget forholdsregler. En enkelt uvidende gæst kan på den måde uforvarende skabe ravage, og derfor anbefaler vi altid, at adrenalin pennen er inden for rækkevidde.

 

Billede nyhedsbrev 1 2017

 Af illustrationen fremgår det, at der er stor forskel på graden af tryghed, når barnet/den unge besøger tætte familiemedlemmer eller mindre tætte. Grøn: Sikker zone, gul usikker og rød, når alt er risikabelt. Den viser også, at der er stor overensstemmelse i værdiansættelsen blandt patienter, forældre, søskende og venner. 
 

Nye relationer er sværest at takle
Anette Stensgaard kan også konkludere af svarene, at nye relationer gør patienterne sårbare, fordi de pågældende ikke kender til deres fødevareallergi. Ungdomsårene er en periode med stigende adskillelse fra forældrene og hermed højeste risiko for fødevareuheld med allergiske reaktioner til følge. Det giver en udfordring i en hverdag med cafe-besøg og fester, fordi de her ikke har kontrol over, hvad der bliver serveret. 

 

Billede nyhedsbrev 1 2017
 
Illustrationen viser, at allergipatienten har det sværest sammen med nye relationer
 

– Arrangementer, der inkluderer alkohol, er frygtet. Familien er nervøse for, præcis som de unge selv, at de ikke kan få hjælp, hvis de får en allergisk reaktion. Måske er der ingen til stede, der ved, at de skal injicere med adrenalinpennen, hvis den unge i det hele taget har medbragt den. I sig selv er det sidste et problem oveni for drengene, der ikke går med håndtaske. De unge siger også, at de er bevidste om, at de selv reagerer lidt mere tankeløst, når de drikker alkohol.
 

Fra kendt til nyt
Forskningsprojektet “Green, Yellow and Red risk perception in everyday life - a communication tool” konkluderer, at det trygge er det kendte; familie og venner, der kender barnets eller den unges kroniske sygdom.
– Ungdomsårene er specielt udfordrende både for den unge og for familien på grund af tab af kontrol på vejen mod et uafhængigt liv. De unge føler sig sikre i socialt samvær med nære venner og nær familie og usikre, når de står i uvante situationer. Nye sociale relationer er for allergikeren dermed både betydningsfulde og vanskelige. Derfor er det vigtigt, at familiens viden om allergien og adrenalinpennen overføres til nye venner og nye relationer, konkluderer Anette Stensgaard.

 

FAKTA:
Spørgeskemaet er udarbejdet i samarbejde med unge mennesker og handler om de områder i deres liv, som de opfatter som mest betydningsfulde for dem.

Link til artikel
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886390
Læs mere om fødevareallergi og hverdagsliv i:
”Peanut allergi som et familieprojekt – sociale relationer og overgange i ungdommen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28000310

”Livskvalitet som barn, ung og voksen med fødevareallergi – Patient og forældre perspektiver”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27976436 

Om Eliteforskningscentret ORCA: 
http://anafylaksi.net/

 


 

MERE AT VIDE? 

Steensgaard nyhedsbrev 1 2017

Anette Stensgaard, udviklingssygeplejerske, cand.scient.san., ph.d.
anette.stensgaard@rsyd.dk

 

/Helene Dambo


 


Siden er sidst opdateret: 27-01-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring