Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Stamceller fra fedt kan kurere impotens

impotens


Det nye Dansk Center for Medicinsk Regeneration med base på SDU og OUH forsker i at tage stamceller fra ét sted i kroppen og lade dem reparere skader et andet sted. For eksempel kan stamceller fra fedtvæv bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage.

De første resultater fra centeret ledet af Søren P. Sheikh, professor og ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Farmakologi og Biokemi, er netop blevet publiceret og viser godt nyt til mænd med impotens. Ved hjælp af stamceller fra fedtvæv har Søren Sheikh og forskerkollegerne kunnet give 73 procent af de kræftopererede mænd potensen tilbage ved at flytte stamceller i fedtvæv fra et andet sted i kroppen.

Stamceller fra fedtvæv
– Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen. I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. Vores undersøgelse viste, at 73 procent af de undersøgte impotente mænd fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller fra den såkaldte ’vaskulære fraktion’, der er celler omkring blodkarrene i fedtvæv, siger Søren P. Sheikh.
Indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år, fortæller forskeren.
– Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. SDU og OUH er blandt de bedste i verden til basal stamcelleforskning, og vores forskning har nu banet vejen til løsningen af et stort problem for mange mænd, siger Søren P. Sheikh.

Nyt center baner vejen
Dansk Center for Regenerativ Medicinsk behandling blev en realitet, efter Søren P. Sheikh i 2013 var på inspirationsrejse rundt i verden. Han kom hjem med idéen til et center, der har som sit fornemste mål at udnytte stamcellers kvalitet og potentiale til glæde for patienterne. Helt essentielt er samarbejdet mellem klinikere og forskere, og her står Søren P. Sheikh i spidsen for at samle ekspertisen.
– Indtil videre har vi sammensat fem stærke hold og fem spændende projekter på tværs af specialer. I det ene forsøger vi at hjælpe mænd, som er opereret for prostatakræft, til at få potensen tilbage. Over 80 procent bliver impotente af kræftbehandlingen, fortæller Søren P. Sheikh.
– En relativt enkel måde at få adgang til stamceller på er ved en fedtsugning på maven. Stamcellerne sættes derefter ind i kroppen, hvor der er brug for dem. For eksempel til at gendanne nerver, som i tilfældet med de impotente.

Humane stamceller tænker selv
– I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. SDU og OUH er blandt de bedste til basal stamcelleforskning, så det er oplagt at få den kolossale viden og de mange muligheder ud til patienterne, mener Søren P. Sheikh.
Han nævner et andet projekt fra centeret, hvor stamceller bruges til at gøre syge blodkar raske. De syge kar tages simpelthen ud af patienten og tømmes for celler. Derefter sættes patientens egne stamceller ind i karret og omdanner sig til blodceller, så karret igen fungerer og opereres tilbage i patienten. Dette udføres i øjeblikket på grise og mus, inden det skal afprøves på mennesker.

Fagre nye verden koster
Dansk Center for Medicinsk Regeneration er finansieret af OUHs forskningspulje, men Søren Sheikh og kollegerne er i gang med at søge eksterne midler til deres arbejde. Også et laboratorium med faciliteter og udstyr til håndtering af stamcellerne skal på budgettet, hvis ansøgningerne giver positive svar.
Centeret får i fremtiden tilknyttet en række ph.d.-studerende, ligesom der er planer om at oprette kurser for ph.d.-studerende om det translationelle arbejde på tværs af faggrænser.

Satsning ud over landets grænser
OUH’s satsning på stamcelleforskning får effekt langt ud over Danmarks grænser, når Søren P. Sheikh sideløbende med forskningen fører sin viden og erfaring fra hospitalsverdenen ud i erhvervslivet. En dansk virksomhed, som Søren P. Sheikh er medstifter af, er i gang med at etablere privatklinikker, der skal behandle alle med impotens problemer. Dette vil blive de første klinikker i verden med standard behandlinger med stamceller.

 
FAKTA

Projektet er et samarbejde mellem Afdeling for Klinisk Farmakologi og Biokemi samt Plastikkirurgisk Afdeling og Urologisk Afdeling.
Potensprojektet er publiceret i tidsskriftet EBioMedicine, der udgår fra de anderkendte tidsskrifter ’The Lancet’ og ’Cell’.
http://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(16)30020-2/fulltext

Forfattere er ud over ledende overlæge, professor Søren Sheikh:
Martha Kirstine Haahr, læge, ph.d.-studerende i urologi
Charlotte Harken Jensen, cand.scient, seniorforsker Institut for Molekylær Medicin
Navid Mohamadpour Toyserkani, ph.d.-studerende i plastikkirurgi
Ditte Caroline Andersen, cand.scient, seniorforsker, lektor, Institut for Molekylær Medicin
Per Damkier, overlæge, klinisk biokemi og farmakologi
Jens Ahm Sørensen, overlæge, professor i plastikkirurgi
Lars Lund, overlæge, professor i urologi

De fem projekter, såkaldte workpackages, i Dansk Center for Medicinsk Regeneration, har til formål at genetablere:
1. Blodkar ved kardiovaskulær sygdom med stamceller fra blodkar. Ved Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi og Ditte Andersen, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
2. Fækal kontinens (at kunne holde på afføring) efter fødsel med stamceller fra muskler. Ved Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.
3. Erektil funktion ved kræft og diabetes (herunder potens efter behandling for prostatakræft) med stamceller fra fedtvæv. Ved Lars Lund, Urologisk Afdeling og Søren Sheikh, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.
4. Knogle og brusk ved hofte- og knælidelser med stamceller fra knoglemarv. Ved Søren Overgaard, Ortopædkirurgisk Afdeling og Moustapha Kassem, Institut for Molekylær Medicin.
5. Funktion af øsophagus (spiserør) ved medfødt misdannelse med stamceller fra blodkar og hud. Ved Niels Qvist, Kirurgisk Afdeling og Henrik Schrøder, Afdeling for Klinisk Patologi.
 


MERE AT VIDE? 

schik

Søren P. Sheikh
Professor, ledende overlæge
Tlf.: 2138 0410
Mail: soeren.sheikh@rsyd.dk


 

 /Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 28-01-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring