Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilMillioner fra EU til forskning i alkoholbetingede leversygdomme

Millioner fra EU til forskning i alkoholbetingede leversygdomme

Rødvin

Det gode liv eller vejen til skrumpelever? For mange drikker mere end anbefalingerne, og resultatet kan være alkoholrelateret leversygdom.
 

EU’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram har netop tildelt OUH og SDU 47 mio. kr. til forskning i skrumpelever.
 

På vegne af projekt GALAXY modtager professor og overlæge på Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme, Aleksander Krag, SDU og OUH, nu 47 mio. kr. fra EU’s Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram. Midlerne skal bruges til at forske i alkohols skadelige virkning på leveren med henblik på dels at finde patienterne, før de bliver alvorligt syge, dels at udvikle nye behandlinger. 

Til gavn for Europas befolkning
Sammen med private og offentlige partnere kan Aleksander Krag nu tage de afgørende skridt, der skal føre til effektive behandlingsmetoder af forstadier til skrumpelever. Og i et europæisk perspektiv drejer det sig om hundredetusinder af mennesker.
– En stor del af befolkningen i EU-landene har et skadeligt alkoholforbrug. Alene i Danmark er det omkring 10 procent af befolkningen. Udfordringen er, at leversygdom viser sig så sent, at vi i realiteten ikke kan tilbyde behandlingsmuligheder. Det får vi mulighed for at ændre nu, siger Aleksander Krag.

Tarmen og leverens samarbejde
Forskernes hypotese er, at løsningen skal findes i tarmens bakteriesystem. Det har langt større indflydelse på, hvordan leveren modtager og bearbejder alkohol, end man før har antaget. Tesen er, at bakteriernes samarbejde med leveren enten beskytter eller fremmer dannelsen af det arvæv, som på længere sig kan føre til skrumpelever.
– Det ved vi fra eksperimentelle dyrestudier hos vores samarbejdspartner i Bonn. Nu skal vi i gang med de kliniske studier på patienter her i Odense, fortæller Aleksander Krag.
– Jeg er overbevist om, at vi når langt ved hjælp af partnernes samlede faglige viden og den dyreste og stærkeste teknologi i verden. Og det er hårdt tiltrængt, da alkoholrelaterede leversygdomme i årevis har udgjort en alvorlig trussel, og indtil nu er prioriteret økonomisk i meget lav grad i forhold til for eksempel kræft- og hjertesygdomme.

Projektets betydning
Det var en forudsætning for tildeling af midlerne, at forskerne kunne dokumentere værdien for både patienterne, væksten i samfundet og de private partnere i form af øget omsætning og tilførsel af arbejdskraft.
– Man kommer ikke sovende til så stor en bevilling. Men den administrative og faglige investering var det hele værd.
– Først og fremmest kommer forskningen patienterne til gode. Det er dem, vi arbejder for. Dernæst har vi etableret et fasttømret og givende samarbejde med nogle af de bedste private og offentlige partnere i Danmark og Europa. Samtidig stempler et så omfattende projekt os som en førende forskningsinstitution, der er tiltrækkende for medarbejdere og forskere nationalt og internationalt.

 
FAKTA

GALAXY: Gut and liver access in Alcoholic liver fibroses.
Samarbejdspartnere:

• Metabolisme Centeret ved Københavns Universitet
• Steno Diabetes Center
• Oslo Universitet
• European Molecular Biology Laboratory, Heidelberg
• Universitätsklinikum, Bonn
• Academy of Biomedical Research Foundation, Athen

Private partnere:
Nordic Biosciense A/S
Nordisk Rebalance A/S

Eu
 


MERE AT VIDE? 

Aleksander Krag

Professor, overlæge, ph.d. Aleksander Krag,
Afdelingen for Medicinske Mave-tarm-sygdomme, OUH
aleksander.krag@rsyd.dk
Tlf.: 2964 7719

 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 10-12-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring